2020. június 7., vasárnap

Szúptapáda pársvángusthászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"8. Szúptapáda Pársvángushtászana

Ez az ászana 23 vinyászából áll. A 8. vinyászáig a szúpta pádángusthászana módszerét követi. A 9. vinyászában, a korábban leírt szabályok megszegése nélkül, húzzuk ki a felemelt lábat ugyanarra az oldalra (a jobb oldalra) és lassan engedjük le a talajra, miközben még mindig a nagylábujjunkba kapaszkodunk. Ebben a szthitiben a fejünk felfelé fordul, a másik kinyújtott lábunkat pedig egyenesen és a talajba nyomva tartjuk. Maradjunk ebben a 9. vinyászában legalább tíz percig és utána hajtsuk végre a tizedik vinyászát. A tizedik vinyászában hozzuk vissza az oldalt lévő lábunkat a 8. vinyásza pozíciójába, és maradjunk ott. Anélkül, hogy elengednénk a lábunkat, mozgassuk olyan módon, hogy a lábunk (vagy a vádlink) a mellkasunkat érinti a nyakunk alatt, és a lábujjat fogó karunk a nyakunk mögé kerül. Maradjunk itt. Ebben a szthitiben kissé meg kell emelni a fejünket. Vagyis hat angula távolságnak kell lennie a föld és a fejünk között. A máthamon belül ezt szammukha parivritászanának nevezik. Ismételjük meg ugyanezt a másik oldalon. Először a jobb lábbal, majd a ballal gyakorolni – ez a legkiválóbb jógi jellemzője. A 11. vinyásza ugyanaz, mint a 8., és a 12. olyan, mint a 7. A 13. vinyászát úgy hajtsuk végre, mint a 8.-at, A 14. és 15. vinyászát pedig úgy, mint a 9. és 10–et. A 16. olyan, mint a 8., a 17. pedig olyan, mint a 7. A fennmaradó 6 vinyászát ugyanúgy kell végrehajtani, mint a pascsimóttánászana utolsó hat vinyászáját. Utána térjünk vissza szamaszthitibe.

Hatásai: Nem csak a pársva nádít tisztítja meg, de nem hagyja a pársva vájunak, hogy a testben létezzen. Megszünteti az olyan betegségeket, mint a heveny tüdőbaj. Nők ne végezzék a terhesség ideje alatt.

(A szúptapáda pársvángushtászana vinyászái:

Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).

Dvé: Kilégzésre uttánászana.

Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.

Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre és kilégzésre feküdjünk hanyatt.

Astau: Belégzésre emeljük fel a jobb lábunkat és fogjuk meg a nagylábujjunkat a jobb kéz ujjaival.

Nava: Kilégzésre fokozatosan engedjük ki a jobb lábunkat a jobb oldalra úgy, hogy az egész lábunk külső oldala a talajba nyomódjék. Közben továbbra is fogjuk a nagylábujjat, és nézzünk felfelé, a bal tenyerünk pedig maradjon a bal combon (szúpta pársva pádángusthászana).

Dasa: Belégzésre hozzuk vissza a jobb lábunkat a törzs fölé, majd a nagylábujjat továbbra is fogva, hajlítsuk be a térdünket, és kilégzésre húzzuk a lábszárat a mellkasra, miközben az alkarunk a tarkó mögé kerül. A fejünket kissé emeljük meg, és nézzünk előre (szúpta ardhaparivritta pádászana).

Ékádasa: Belégzésre egyenesítsük vissza a jobb lábunkat ás a jobb karunkat, de ne engedjük el a nagylábujjat.

Dvádasa: Kilégzésre engedjük vissza a jobb lábunkat a talajra, savászana pozícióba.

Trajódasa: Belégzésre emeljük fel a bal lábunkat és fogjuk meg a nagylábujjunkat a bal kéz ujjaival.

Csaturdasa: Kilégzésre fokozatosan engedjük ki a bal lábunkat a bal oldalra úgy, hogy az egész lábunk külső oldala a talajba nyomódjék. Közben továbbra is fogjuk a nagylábujjat, és nézzünk felfelé, a bal tenyerünk pedig maradjon a bal combon (szúpta pársva pádángusthászana).

Pancsadasa: Belégzésre hozzuk vissza a bal lábunkat a törzs fölé, majd a nagylábujjat továbbra is fogva, hajlítsuk be a térdünket, és kilégzésre húzzuk a lábszárat a mellkasra, miközben az alkarunk a tarkó mögé kerül. A fejünket kissé emeljük meg, és nézzünk előre (szúpta ardhaparivritta pádászana).

Sódasa: Belégzésre egyenesítsük vissza a jobb lábunkat ás a jobb karunkat, de ne engedjük el a nagylábujjat.

Szaptadasa: Kilégzésre engedjük vissza a jobb lábunkat a talajra, savászana pozícióba.

Astadasa: Belégzésre üljünk fel, majd kilégzésre gördüljünk hátra csakrászanán (hátrabukfencen) keresztül csaturanga-dandászanába. Opcionálisan elegendő a felülés után hátraugrani a két kar között.

Ékónavimsatihi: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Vimsatihi: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Ékavimsatihi: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánásdzanába.

Dvávimsatihi: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.

Trajóvimsatihi: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe (Krishnamacharya ez utolsó vinyászát nem számolja).)

Nincsenek megjegyzések: