2020. június 28., vasárnap

Nirálamba szarvángászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"15. Nirálamba Szarvángászana

Ez tizennégy vinyászából áll. A nyolcadik vinyásza az ászana szthiti, mely a képen látható. Ez a nirálamba szarvángászana pariszthiti. Ahhoz, hogy elérkezzünk a szthitihez, lassan emeljük fel a karjainkat és a lábainkat együtt vagy külön-külön a hetedik vinyászában. Eközben csak récsakát végezzünk, sohase végezzünk púraka kumbhakát.

Ekkor az állunkat a mellkashoz kell nyomni. A két szemöldök közé kell irányítani a tekintetet. Miközben a pózt végezzük, a karok és a lábak ne legyenek behajlítva. Ennek a szarvángászanának két formája van – a szálamba és a nirálamba. A Kapila Maharishi Matham tradíciójában mindkettőt két változatban végezzük. Ebben a könyvben az első formát mutatom be, így a képen is csak az van.

Hatásai: megszűnik a hasfájás, hascsikarás, puffadás és az étrend változása miatti emésztési zavarok megszűnnek, és a hasunk lapos lesz. Ha alvási zavaraink vannak, és tizenöt percig kitartjuk az ászana pariszthitit, utána pedig lefekszünk, mély és pihentető lesz az alvásunk. Ha valakinek mellkasi fájdalmai vannak, álmában elveszíti a magját, fáradt, vagy pedig sokat sétált és emiatt fáradt – ha ezek az emberek gyakorolják a nirálamba szarvángászanát a vinyászákkal egy ideig, akkor mindezek a problémák megszűnnek és elégedetté válunk. A nők akkor is végezhetik, ha terhesek lettek, de a negyedik hónap után már nem ajánlott a gyakorlása.

(A szálamba szarvángászana esetében a testünket a karokkal is támasztjuk. Az egyik változatban a tenyereinket a lapockákhoz támasztjuk,és a könyökök vannak a talajon, míg a másik változatban a hátunk mögött nyújtjuk és kulcsoljuk a kezeinket, mint a salabhászana esetében. A nirálamba szarvángászanában nem támasztjuk meg a testet a kezekkel. Az egyik változatban, melyet Krishnamacharya is bemutat, a karok a törzs mellett vannak, a tenyerek a combjainkat érintik. A másik változatban a karjainkat a fejünk és a fülünk mellett nyújtjuk ki a talajon vállszélességben. A nirálamba szarvángászana vinyászái:

Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).

Dvé: Kilégzésre uttánászana.

Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.

Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászana pozícióba.

Astau: Kilégzésre gördüljünk hátra a szarvángászanába, és a karjainkat zárjuk a törzs mellé- Ez a nirálamba szarvángászana pariszthiti.

Nava: Kilégzésre gördüljünk tovább csaturanga-dandászanába csakrászanán (hátrabukfencen) keresztül.

Dasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Dvádasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.

Trajódasa: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.

Csaturdasa: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe (Krishnamacharya ez utolsó vinyászát nem számolja).)

Nincsenek megjegyzések: