2020. június 14., vasárnap

Návászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"10. Návászana

Ez 13 vinyászából áll. Ebben az ászanában úgy kell tartanunk a testünket, mint egy csónakot (nézzük meg a képet). A hetedik vinyászában vegyük fel a képen látható pózt. Vagyis csak az ülőcsontjaink érjenek le a talajra, a többi testrészünk pedig legyen a levegőben. Hasonlóképpen, mindkét lábunkat emeljük fel a talajról, egyenesen a levegőben tartva őket. Nyújtsuk a vállainkat előre, a karokat szintén, a tenyereinket pedig helyezzük a combjainkra, nem érintve a térdünket. Ez a paripúrna návászana.

A hetedik vinyászában feküdjünk le, mint a szúpta pádánusthászanába, és emeljük a kiegyenesített lábainkat a levegőbe. Kulcsoljuk az ujjainkat a tarkó mögött, a fejünket helyezzük a tenyerekre, és tartsuk szilárdan a fejünket az összekulcsolt kezeinkkel. Ezután, ahogy a képen látható, emeljük fel félig a hátunkat a talajról, és álljunk meg. Ezt ardha návászanának nevezik.

(A návászana pózt a modern Ashtanga vinyásza jógában több körben is végzik, közötte utpluthiban kiemelve a lábakat. Mivel a póz huzamosabb ideig történő kitartása nem könnyű, gyakorolhatjuk a következők szerint: öt vagy tíz légzésig tartjuk a návászanát, majd öt vagy tíz légzésig az utpluthit (kiemeljük magunkat a karjainkon, és a keresztezett lábainkat felhúzzuk a mellkasunkhoz). Ebből öt vagy még több kört is végezhetünk a képességeink szerint. Az ardha-návászana abban különbözik a návászanától, hogy itt nem csak az ülőcsontok, hanem a medence és a derekunk is a talajon van. Ezt is váltogathatjuk utpluthival a fentiek szerint, de itt én általában az utthita-dandászanát, vagyis nyújtott lábas kiemelést szoktam alkalmazni.

A návászana vinyászái:

Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).

Dvé: Kilégzésre uttánászana.

Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.

Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre a návászana szthitibe.

Astau: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Nava: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Dasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Ékádasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.

Dvádasa: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.

Trajódasa: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe (Krishnamacharya ez utolsó vinyászát nem számolja).)

Nincsenek megjegyzések: