2020. június 30., kedd

A bandhák jelentősége

Újabb részlet a Jóga-tárávalíból:

"5. Vers

dzsálandharódjánaka-múla-bandhán

dzsalpanti kanthódara-páju-múlát

bandha-trajé 'szmin paricsíjamáné

bandhah kutó dháruna-kálapását

Azt mondják, hogy a dzsálandhára, uddíjána és múla bandhák (energiazárak) rendszeres gyakorlásával a torok, gyomor és a végbél területén kell gyakorolni. Ha valaki ismeri és helyesen gyakorolja e három bandhát, hogyan köthetné meg az idő kegyetlen kötele?

Sankara itt a pránájáma gyakorlása mellett a bandhák gyakorlását is hangsúlyozza. Számos jóga-szöveg hangsúlyozza, hogy e kettőt együtt kell gyakorolni, mert a pránájáma a bandhák gyakorlása nélkül nem rendelkezik erővel. A három bandha gyakorlásával a Kundaliní felfelé irányuló mozgását segítjük elő. A múla bandha kimozdítja nyugvóhelyéből a szunnyadó Kundalinít, és megfordítja az apána váju (lefelé irányuló levegőáramlat) mozgását, hogy találkozzon a pránával. A dzsálándhára bandha a szusumná felső végén, a toroknál zárja el a Kundaliní további útját, hogy ne emelkedjen fel túl korán a fejbe. Az uddíjána bandhát e kettő után kell aktiválni, és a belső tűz felerősödését eredményezi, melynek nyomán a Kundaliní lendületesen halad fölfelé.

Sankara azt mondja a versben, hogy a három bandha gyakorlása megállítja az idő múlását, vagyis távol tartja a halált a gyakorlótól. Ennek kétféle magyarázata is lehetséges: a három bandha rendszeres alkalmazásával meg tudjuk őrizni a belső szervek, a mirigyek és a nádík (energiacsatornák) egészségét, illetve a pránájáma során a három bandhát mindig a kumbhaka (légzésszünet) során tudjuk legteljesebb mértékben végrehajtani. A jóga-írások szerint pedig a kumbhaka során a gyakorlót nem érheti utol a halál.

Sankara azt is hangsúlyozza, hogy a bandhákat „helyesen” kell gyakorolni, amibe beletartozik az óvatos, körültekintő és fokozatos gyakorlás. Ha túl hirtelen, túl erősen, túl hosszú ideig vagy rendszertelenül gyakoroljuk a bandhákat, egészségügyi panaszokhoz vagy az energiakeringés zavaraihoz vezethetnek. A bandhák nagyon erőteljes gyakorlatok, ezért járjunk el óvatosan a gyakorlásuk közben, és tanuljuk meg őket egy szakértő jógitól.

Nincsenek megjegyzések: