2021. július 13., kedd

A prána, mint Isten

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

3.17. szó ‘ntará szarvam évédam nijaccshati szanátanah
prócsjaté bhagaván pránah szarvagjah purusóttamah

Örök és minden belső lényege, mindent irányít. Az Úr Lélegzetnek is nevezik, aki mindentudó és a legmagasabb purusa.

Ebben a versben a brahmant bhagaván pránának (Úr Lélegzetnek) nevezi a szerző. Bár a prána az evolúciós folyamat későbbi lépéseként alakul ki az elméből, mindegyik evolúciós állapotban és megnyilvánulásban felfedezhetjük a brahman örök természetét. A Taittiríja Upanisad 3.3.1-ben ezt olvassuk:

Bhrigu gyakorolta a meditációt, és megtanulta, hogy a prána az a brahman. Mivel minden élőlény a pránából születik, a prána által vannak fenntartva, és haláluk után a pránába térnek vissza. De Bhrigu kételkedett e tudás teljességében.”

Igazából Bhrigu meditációi során a brahmant befedő öt energiaréteg (kósa) mindegyikén végighaladt. Az első az annamaja-kósa volt, mely a „táplálék”, vagyis a fizikai test rétege. A második a pránamaja-kósa, mely a prána rétegét jelenti. A harmadik a manómaja-kósa, és az elme rétegét jelenti. A negyedik a vigjánamaja-kósa, és a tudás rétegét jelenti. Míg végül az ötödik réteg az ánandamaja-kósa, vagyis a boldogság rétege. Ez a réteg áll a legközelebb a megjelölésektől mentes brahmanhoz.

Nincsenek megjegyzések: