2021. július 7., szerda

Kawsay Pacha - az élő energia összessége

Inka energia-gyakorlatok (Elizabeth Jenkins alapján)

1. Kawsay Pacha – a világ megtapasztalása élő energiaként

Ehhez a gyakorlathoz menj ki a szabadba, lehetőleg a Természetbe, ahol nincsenek épületek, utak, és semmiféle civilizációs objektum. Ne várj az ideális körülményekre, de hogyha jó idő van, kering egy kis hűsítő szellő, és egy víz (tó, folyó stb) közelében vagy, akkor nagyon jól tudod gyakorolni ezt a kontemplációt. Ha nincs lehetőséged kimenni a szabadba, akkor otthon is gyakorolhatod, az oltárad előtt. A tudatod bárhová tudja irányítani az energiabuborékodat a szándékod által.

  1. Állj mezítláb a fűbe, ha megfelelő az idő! Irányítsd a figyelmedet arra az inka koncepcióra, hogy minden, ami körülvesz, nem más, mint élő energia! Vegyél néhány mély levegőt, és örvendj a MOST-nak! Figyeld meg a légzésedet, és csendesítsd el az elmédet annyira, hogy meghalld saját szívverésedet! Figyeld meg, és tudatosítsd a tested természetes működését, és ha szeretnél, mondj köszönetet a szerveidnek, az autonóm idegrendszerednek, amiért életben tartanak a te tudatos erőfeszítésed nélkül is!

  2. Figyeld meg, ahogy a szívedből kiindulva körbejárja a testedet az életerő és a vér! Figyeld meg a hozzád tartozó anyagi testet: a csontokat, vért, izmokat, szerveket; valamint az életenergia buborékát. Hangolódj rá, és figyeld meg a buborékodban áramló energia minőségét, milyenségét, hangait, színeit, izeit, illatait! Figyeld meg, hogyan járja át az energiameződ a fizikai testedet, és hogyan veszi körül! Figyeld meg az egyes csakráidat! Milyen folyamatokat érzel bennük?

  3. Ne feledd, hogy mindannyian másmilyen érzékelésnek vagyunk a „mesterei”! Van, akinek a vizuális képek jönnek nagyon könnyen, van, akiknek az érzések, érzelmi, energiák, textúrák, testérzetek lesznek erősebbek, még a test határain túl is. Igyekezz mindegyik belső érzékelésedet használni, és figyeld meg, fogalmazd meg, hogy mit érzel! Nem érteni kell, hogy mi történik, hanem inkább tapasztalni! Szállj le a fejedből a szívedbe, és tapasztalj, figyelmes tudatossággal, elfogadással, ítélkezés nélkül! Az energiabuborékod általában egy kar hosszúságura terjed ki a testeden túl minden irányban.

  4. Most nyisd meg a buborékodat a Földanya felé, melyen állsz! Kialakul egy energiakapu a személyes buborékod és a Földanya energiamezeje között, főleg a talpaidon és a gátcsakrádon keresztül hangolódj rá a Földanya élő, lüktető energiájára! Tapasztald meg, fogadd be a Földanya, e hatalmas élőlény energiáját mind az öt érzékeléssel!

  5. Most hozd vissza a figyelmedet a személyes energiabuborékodba. Terjeszd ki az energiabuborékodat a Nap-apa irányába a koronacsakrán és a magasba emelt tenyereiden keresztül! Fogadd be a Nap-apa energiáját a buborékodba, mint egy tudatos, érző élőlényét, ne csak tárgynak vagy tudattalan erőnek tekintsd! Figyeld meg az öt érzékeléssel, és jellemezd magadban az energiáját!

  6. Hozd vissza a figyelmedet ismét a személyes buborékodba, majd irányítsd a legközelebbi természetes víz felé! Ha nincs körülötted semmilyen vZ látótávolságon belül, akkor vidd a figyelmedet a talajban áramló vízre! Fogadd be úgy a vizek energiáját, mint egy tudatos lényét, melyben az összes felszíni és felszín alatti, feletti víz összekapcsolódik! Az inkák Mamakócsának, Óceán-anyának nevezik. Fogadd be a finom, harmonikus energiát, a számít a Vízanyából! Jellemezd a Vízanya éltető energiáját, ahogy érzékeled!

  7. Hozd vissza a figyelmedet ismét a saját energiabuborékodba, majd ismét terjeszd ki, ezúttal a Szél, mint élőlény felé! Mit suttog, hogyan simogat, hogyan élteti az összes élőlényt a levegő által? Figyeld meg, hogy milyen az energiája? Jellemezd néhány jelzővel!

  8. Hozd vissza ismét a figyelmedet az energiabuborékodba, és hasonlítsd össze e négy lény energiáját, számiját: Föld, Nap, Víz, Szél. Melyiket milyennek érzed, látod, hallod, ízleled, szagolod? A gyakorlatot minden természeti megnyilvánulásra kiterjesztheted: a szivárványra, viharra, az erdőre, vízesésre, egy hegyre stb. Ha a meditáció alatt erős megéléseid voltak, vagy a Természet kommunikált veled, akkor írd le. Végezd a gyakorlatot egy héten keresztül minden nap, és figyeld meg a közvetlen és hosszú távú hatásait!

Nincsenek megjegyzések: