2009. március 27., péntek

Jógatáborozni jó!


Utolsó napjainkat éljük ebben a trópusi paradicsomban. Reggel hatkor ismét Astanga-óra. Pontosan olyan a hőfok éjjel, hogy kellemesen lehet aludni nyitott ablakoknál. Indiának ezen a részén érdekes módon nincsenek majmok, és szúnyogok is alig. Az egyetlen kártékony állatnak a varjú mondható. Sirályok helyett is varjak vannak. Éjszaka csöndben vannak, de jógaóra vége felé már elkezdenek károgni. Péter a délután ki is fakadt rájuk, mert lepottyantották a frissen kiteregetett ruháit. A reggeli órán mindenki jelen volt teljes létszámban, még Saci is, bokros párkapcsolati teendői közepette. István is gyakorolt a mai reggeli órán, egész jól kezd belerázódni a stílusomba, ugyanakkor a maga egyedi hangulatát megtartva. Elmúlt az újhold, és azt hittem, könnyebb lesz gyakorolni, de azt mondhatom, hogy ma reggel voltam a legmerevebb. A többieknek sem ment túl fényesen, de azért derekasan végigcsináltuk, ha már jógatáborban vagyunk. Kicsit lazul a fegyelem már így a vége felé, Bogyó meg Péter eljárkáltak óra közben a partra meg italokért.
Óra után nem sietünk, egész nap ráérünk. Kimegyünk a partra a tengerben fürdőzni reggeli előtt. Picikét hideg a víz, és nagyon csendes. Alig jönnek a hullámok. A parton egy nagy háló fekszik kiterítve, szárítják a halászok. Találunk benne egy pár tengeri csillagot meg rákot.
Reggeli után pihenés, a fiúk bedőlnek aludni. Közben másolgatják a dvd-ket, mert mindenkinek meg akarjuk írni az összes képet, amit a táborban csináltunk. Lesz majd jó sok anyag az élménybeszámolóhoz, a blogra csak napi egy képet töltök fel. Ha kíváncsiak vagytok a többire, gyertek majd el az Atma Centerbe a vetítésre. A menedzser körbevisz, megmutatja a telep többi szobáját. Ráparancsolt a tulaj, hogy egy kicsit jófejkedjen velem, hátha legközelebb több embert is hozok. Valóban jó helyszín lenne például Yoga Teacher Trainingre, majd ha már nemzetközi hírneve lesz az Atma Centernek. Nem rossz szobák vannak, harminc-negyven ember simán elfér. Akár hatvan is. A lányok komolyan vették a strandolást, egész nap kint lazulnak a parton a napernyők alatt. Egyre több indiai fickó cirkál a parton, úgy látszik híre ment, hogy van látnivaló errefelé. Kimegyek dél körül egy csobbanásra, a többi fiú még mindig a szobájában húzza a lóbőrt. Most már pólóban meg vászonkendőben fürdök, annyira leégtem tegnap. Nem akarom, hogy leperegjen a bőröm. A póló jól beválik, azonban a kendőt, bármilyen szorosra kötöm is, egy óvatlan pillanatban leemeli az egyik hullám a fejemről. Sajnos nem találom meg, pedig Péteré volt.
Visszabattyogok, a zuhany alatt lekaparom magamról a homokmennyiséget. A strandos ruháim összes zsebe is tele van vele. Nyomunk egy kis pingpongot, Heni és Bogyó is elvernek egymás után. lassan kezdődik az esti jógaóra. Előtte még egy fürdés, most már jobbak a hullámok. Viszont túlzottan kit vannak, így nem merek beleugrani, mert félek, hogy a földhöz vágnak. Valami ruhaszerűt érzek a lábamnál. Lenyúlok, hátha a sapkám, amit délután elhagytam, de nem az, hanem egy indiai alsónadrág. Reméljük, a tulajdonosa még életben van.
Ildikó megkért, hogy hadd gyakorolhassa velem a második sorozatot, beleegyezek, negyed hat körül elkezdjük nyomni. Meglepően l megy, úgy látszik vonul vissza az újhold hatása. Otthon nem szoktam annyira érezni, itt valahogy sokkal jobban kijön. István alkudozott velem egy sort, hogy ma pránájáma órát akar tartani, biztosan már ő is fáradt. A többiek belemennek, ami Pétert, Henit és Barbit jelenti. Ez Györgyi fedőneve lett, mert úgy adja elő, mint egy vörös hajú Barbi. Erről jut eszembe, hogy elhagytam az indiai Barbi-babát, amit a kislányomnak vettem. Valószínűleg a Bangalore-Mysore-i taxin maradt. Ennek már bottal üthetem a nyomát, és a kislányom, Gauranga-lila pont ma kérdezte a telefonba, hogy fog-e Barbit kapni. Nosza, nincs mese, holnap szerezni kell egy másikat Udupiban.
István először a dzsala-netit mutatja be a társulatnak. Mysore-ban vettünk egy-egy műanyag orrmosót, egy csipetnyi sót és meleg vizet kell bele tenni. Előre és oldalra hajtod a fejedet, majd az egyik orrlyukadba beleöntöd, míg a másikon kifolyik. Én is szoktam gyakorolni, bár nekem jobban tetszik a vörösréz orrmosó, amit az Atmában árulunk. Péterről készül is egy video, amint a fürdőszobában öblögeti az orrát. Utána átvonulnak a sálába, Ómoznak, majd megcsinálják a napüdvözleteket. Utána mindannyian leülnek vírászanába (térdelő ülés), és elkezdik a légzőgyakorlatokat István vezetésével. Nagyon profi az óra, alapvető légzőgyakorlatokat vesznek, ami elősegíti az uddzsájí légzés kialakulását is. Mondjuk nem tudom, hogy bírtak egy órán keresztül behajlított térddel ülni. Ez másfajta kihívás, mint az Astanga vkinyásza. Egy dologban nem értek egyet Istvánnal, amit mondott az órán. Őszerinte az uddzsájí mellkasi légzés, míg szerintem teljes tüdős. A bandhák tudatosítása ugyanis nagyon szoros kapcsolatban van a rekeszizom használatával belégzés és kilégzés közben. Óra után ezt tisztázzuk Istvánnal, megnézzük a szakirodalomban. Nem találunk rá közvetlen utalást, de a közvetettek az én verziómat támasztják alá.
A vacsora ismét finom, összehozza a társaságot. Holnap reggel nem lesz óra, úgyhogy késő estig tartó péntek esti lazulás várható, az Astangások bevett szokása szerint. Kiélvezzük még a szabadság utolsó napjait, bár gondolatban már félig otthon vagyunk a rokonainkkal, szeretteinkkel. Holnap még a teljes napunkat itt töltjük, vasárnap délután indulunk a Bangalore-i repülőtérre. Most jut eszembe, hogy megígértem a mantrákat, amelyeket Mysore-ban énekeltünk. Nos, Ajay mantrái:
Kezdő:
Óm (háromszor)
Dzsívamani Bradzsatpháná
Szahaszra Vidruth Visvambhara
Mandalája Anantája
Nágarádzsája Namaha
Ábáhu Purusákáram
Sankha-csakrászi Dhárinam
Szahaszra-siraszam Svétam
Pranamámi Patandzsalím
Gurubhjó Namaha
Dévatábhjó Namaha
Befejező:
Parama risibhjó namaha
Parama risibhjó namaha
Ácsárja dévó bhava
Ácsárja dévó bhava
Ácsárja dévó bhava

Vinay mantrája:
Kezdő:
Óm (ötször)
Óm Aszató má Szadgamaja
Tamaszómá Dzsjótirgamaja
Mrityórmá Amritamgamaja
Óm Jógéna csittaszja Padéna Vácsam
Malám Saríraszja csa Vaidjakéna
Jó Pákarot tam Pravaram Munínám
Patandzsali Prándzsaliránatószmi
Óm Sánti Sánti Sántihi
Befejező:
Óm Púrnamadah Púrnamidam
Púrnát Púrnam Udacsjaté
Púrnaszja Púrnamádája
Púrnam Évávasisjaté
Óm Sánti Sánti Sántihi
Srí Guravé Namaha

Nincsenek megjegyzések: