2009. november 16., hétfő

Back-bending workshop - november 21

Második tematikus workshopunk most szombaton lesz, 14 órától az Atma Budában. A múltkori workshop tapasztalatain alapulva ismét három-három és fél órás, intenzív, de azért elviselhető gyakorlásra kell számítani.

A csípőnyitó workshop gyakorlatai főként a múládhára (gát) és a szvádhisthána (szex) csakrákat aktiválták. Mos egy kicsit tovább lépünk, és olyan gyakorlatok is sorra kerülnek, amelyek a manipúra (gyomor) - illetve az anáhata (szívcsakrát) aktiválják.

A hátrahajlító gyakorlatok során az egész gerincoszlopot megmozgatjuk, a farokcsonttól a fejünk búbjáig, és mivel a gyakorlatokat előrehajlító, valamint oldalra hajlító és csavaró gyakorlatokkal is fogjuk váltogatni, a vállak és a csípők is alaposan meg lesznek dolgoztatva.

A hátrahajlító gyakorlatok egy részét a gravitáció ellenében végezzük, míg a többinél a gravitáció segít a maximális hátrahajlítás elérésében. Emellett természetesen lesznek fordított gyakorlatok is, illetve a bemelegítés során egy-két dinamikus gyakorlatra, valamint számos páros gyakorlatra is sort kerítünk.

A hátrahajlító gyakorlatok nem csak a gerinc energiapályáit stimulálják, hanem a gerincből kilépő idegpályák működését is pozitívan befolyásolják. Ez nagy mennyiségű pránát, vagyis pszichikus energiát generál. A workshop után valószínűleg feldobottnak, felszabadultnak fogjuk érezni magunkat. A gyakorlatok egyik legfontosabb hatása, hogy megnyitja a szívcsarát, ezáltal megtanuljuk harmonikusan kifejezni az érzelmeinket, elengedni a ragaszkodásokat és befogadni mások szeretetét, valamint önzetlenül adni másoknak. A gyakorlásunk ezáltal mélyebb értelmet nyer és teljesebb élményt fog nyújtani.

Mindenkit szeretettel várunk a bekbending vörksopon (szépen, magyarul). Ha rászántátok magatokat, akkor minél előbb jelentkezzetek a Timinél: Bartakovics Timi, 06305177682, vagy 7860604 (Atma Buda, délutánonként) Email: timb(kukac)freemail.h. És aki pedig rá akar gyakorolni, annak a következő linket ajánlom a figyelmébe, illetve egy videót néhány tippel a gyakorláshoz.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

új ashtanga jóga iskola Pesten:
http://www.ashtangayogabudapest.eu/index.html

ismeri, próbálta valaki?

Gauranga Das írta...

Egyszer elmegyek az biztos, majd beszámolok a blogban hogy milyen volt.

Kecskeméti Balázs írta...

Köszi, nagyon tetszik a cirkuszos link, amit a végére betettél.

Érdemes végigolvasni, szerintem nagyon hasznos tippek vannak benne a gyakorláshoz.

A cikk a végén kiemel egy rossz tanítási módszert, ami sajnos elég hasonló ahhoz, ahogy sok ashtanga oktató is megközelíti a kérdést, vagyis, hogy nem engedik tovább a második sorozatra az embereket, amíg nem tudnak felállni hídból (Andrea Lutz szerint főleg a férfitanárok hajlamosak erre, ti. évekig az első sorozatban tartani a tanulókat).

Nekem csak most kezd igazán némi tapasztalatom lenni a hátrahajlításokkal, de teljesen egyetértek azzal, hogy ez a módszer helytelen. A hátrahajlítás gyakorlását először a földön fekvő gyakorlatokkal kellene kezdeni, ahol nyugodtan és ellazultan lehet gyakorolni. Nem úgy, mint hídban, ahol egyszerűen túl sok mindent kellene egyszerre fejleszteni!