2009. november 28., szombat

Jóga és izzadás

Miért vagyok annyira rákattanva a melegben jógázásra? Más Astanga-gyakorlók azt mondják, hogy a belső hőt kell fejleszteni, nem kell, hogy a környezeted meleg legyen. De azok, akik ezt mondják, még egy teljes sorozat után is szárazon szállnak le a matracról, vagyis nem sok izzadságot képesek kipréselni magukkal a belső hőfejlesztésükkel.

Én azért szeretem a testhőmérséklet közeli jógát, mert olyankor nincs hőleadás kifelé, tehát a belsőleg fejlesztett hő tényleg a méreganyagok elégetésére használódik fel, nem pedig a terem felfűtésére. Az izmok kevésbé sérülékenyek, és az ember pszichésen is jobban el tud lazulni, mert a jóleső meleg az anyaméh biztonságára emlékeztet.

Amúgy is izzadékony ember vagyok, de amióta melegben jógázom, két óra alatt vagy öt litert kiizzadok. Ez olyan, mint egy belső zuhany, és nagyon sok méreganyagtól megszabadít. Pattabhi Jois is fontosnak tartja, hogy az ember izzadjon gyakorlás közben. Ahhoz képest, ahogy egy 30-36 fokos szobában izzadsz, a 22-25 fokos izzadás csak a felszínre hozza a méreganyagokat, de nem mossa le. Ezért az ember csak "megbüdösödik", de nem igazán tisztul meg.

A kellemetlen izzadságszag (hónaljszag, lábszag, szájszag stb.) arra utal, hogy sok méreganyag van a szervezetünkben. Én például a jógások izzadságszaga alapján meg tudom mondani, hogy mit ettek előző nap. Egyes betegségeket is meg lehet állapítani az izzadságszag alapján. Érdekes módon, a bőrön keresztül kellemetlenül kiütköző ételek szinte mind a radzsaszikus és tamaszikus kategóriába tartoznak, vagyis az egészséges, szattvikus táplálkozásba amúgy sem férnek bele.

A következők a legmarkánsabb "testbüdösítő" ételek a következők: húsfélék, hal és tengeri herkentyűk, tojás, máj, hagymafélék, fokhagyma, gombafélék, élesztő, erjesztett sajtok, savanyúságok, és természetesen a dohányzás és alkoholfogyasztás is kiütközik a pórusokon.Természetesen a heyltelen táplálkozás és a rossz emésztés nem csak az izzadságot, hanem a székletet és vizeletet is megbüdösíti.

Izzadni tehát jó, és ha szembesülünk vele, hogy büdös az izzadságunk, akkor változtassunk az életmódunkon, ne csak jógázzunk! Ja, és óra után zuhanyozzunk, de esetleg előtte is, ha nem érezzük magunkat tisztának. Ezzel nem csak a tanárnak, hanem a jógás társainknak is megadjuk a tiszteletet. Kicsit Twilight-os a csávó a képen, amit találtam, de legalább izzad!

Nincsenek megjegyzések: