2009. november 15., vasárnap

Jóga-szútra - szamádhi és Ísvara

Patandzsali a Jóga-szútra első fejezetében beszél a szamádhiról. Ez egy meglehetősen nehéz téma, egyrészint, mert még nem tapasztaltam meg (azt hiszem), másrészint azért, mert a szamádhi különböző szintjeinek leírása meglehetősen technikai. Azért igyekeztem minden tőlem telhetőt megtenni a pénteki előadáson, és elmagyarázni ezeket a különböző szinteket.

Mivel a szamádhi a cél, fontos, hogy legalább elméletben értsük, és fel tudjuk ismerni, ahogy a gyakorlásunk során keresztülhaladunk a különböző szinteken, és a csitta-vrittik, vagyis a tudati változások fokozatosan kioltódnak.

A további szútrákban Patandzsali az Ísvaráról beszél, ami eléggé szokatlan dolog abban az értelemben véve, hogy a Jóga-szútra filozófia a szánkhja iskola tanaira alapoz. A szánkhja, vagyis a világot alkotó elemek elemző tanulmányozásának iskolája általában nem foglalkozik az Ísvara, vagyis Isten koncepciójávan. Patandzsali azonban közvetlenül a szamádhi témája után tér rá, vagyis bizonyára lehet összefüggés a két dolog között. Nekem eléggé egyértelmű az összefüggés: amikor eléred a szamádhit, személyes kapcsolatba kerülsz Istennel. Másoknak ez lehet, hogy nem ennyire egyszerű, de hát majd meglátjuk...

Mindenesetre Patandzsali azt is mondja, hogy az Óm ismételgetése által tapasztalhatjuk meg Istent, amit ugye a jógások óra elején és végén is szoktak gyakorolni. Az Atma Jyoti Ashram honlapján több információt is olvashatunk az Om énekléséről. Ebből fordítok most le egy pár részletet:

1) Az Óm soha nem szűnik meg. Ne engedjük, hogy a passzivitás vagy az unalom befolyásolja az éneklésünket, és negatív csendbe taszítson.
2) Az Ó és M hangoknak egyforma hangsúlyt (hosszat) kell adni, legalábbis nagyjóból.
3) Mindig kilégzésre ejtsük ki az Óm-ot.
4) A légzéshez kapcsolt Óm éneklésének folyamatosnak kell lennie.
5) Csukott szemekkel meditáljunk. A tekintetet emeljük lágyan fel, mintha a fejünk fölött magasan lévő pontot szemlélnénk.
7) A figyelem középpontjában mindig a légzéshez kapcsolt Óm mantrának kell lennie. A belső hangban könnyen el tud merülni az elme. Ez a meditáció, ez a szamádhi.

És végül címszavakban az Óm jelentőségéról és hatásáról, melyekkel kapcsolatban Swami Nirmalananda nagyon sok idézetet gyűjtött össze a Védákból és Upanisadokból:

Az Óm a Brahman, illetve az Ísvara (Isten). Az Óm által megpillanthatjuk Istent. Az Óm mantrával imádhatjuk Istent és a félisteneket, minden védikus mantra ezzel kezdődik. Az Óm a teremtés, fenntartás és pusztítás forrása. Az Óm a múlt, jelen, jövő és az öröklét. Az Óm békét és harmóniát teremt, és felszabadítja a lelket a halál pillanatában. Az Óm legyőzi a félelmet, és keresztülvisz a tudat összes szintjén. Valódi tudást, halhatatlanságot ad és elhárítja az akadályokat. Az Óm a legmagasabb meditáció és pránájáma, az Óm a hang, ami a csendbe visz, és az Óm ráébreszt lelki önvalónkra.

A Jóga-szútra előadás hanganyaga és a pdf dokumentum innen letölthetők.


Nincsenek megjegyzések: