2009. november 12., csütörtök

Astangás frizura

Sok mindenkinek tetszik a frizurám, és akik Hot Ashtangára járnak, praktikusnak is találnák, hiszen nem kellene óra után sorbanállni a hajszárítóért, egy törülköző-suhintással meg lehet szárítani. Persze én sokkal régebb óta hordom a kopaszra bortovált fejemen hátul a hajtincset, mint amióta Astangázok.

A vaisnavizmusban ugyanis nem csak a tilaka-jellel, hanem a hajviselettel is jelezzük, hogy személyes formájában imádjuk Istent, szemben például a buddhisták vagy a dasnámí (advaitin, vagyis kettősségek nélküli, személytelen filozófiát valló) szannyászík tar kopasz fejével. A hátul meghagyott hajtincs mintegy "antennaként szolgál", hogy a koronacsakrán keresztül közelebbi kapcsolatban lehessünk Istennel. De nem csak a vaisnavák, hanem sok más hindu pap és szerzetes is hord ilyen frizurát.

Krisnamácsárja a Srí-vaisnava hagyományba tartozott, és ő is ilyen frizurát viselt, illetve fiatal korában B.K.S. Iyengar is így tartotta a bemutatókat. Pattabhi Jois első tanítványai között is egy páran elkezdték így hordani a hajukat, például Pedro Kupfer, Arjuna (Ronald Steiner), vagy Eddie Stern. Persze nem a haj teszi a jógát, de talán praktikusabb, mint a jó hosszú raszta-frizura.

Úgy látom azonban, hogy nem csak az Astangások, hanem más jógások köreiben, illetve nem csak férfiak, hanem nők esetében is dívik a frizura, aminek egyébként szikhá a neve. Erre példakánt Swami Shankaratilakananda (Javier Plazas) tanítványait említhetném, akik sok mindenfélében ragaszkodnak a tradícióhoz, a hajviselet mellett.

Nincsenek megjegyzések: