2009. november 14., szombat

Astanga és terhesség - még egyszer

Az alábbiakban David Swenson gondolatait olvashatjuk a terhesség közben végzett Ashtanga-gyakorlásról:

"A legfontosabb dolog az, hogy emlékezz: önmagad és a gyermeked egészsége a legfőbb prioritás! Hallgass a testedre, és ne vidd túlzásba! Beszélj a védőnővel vagy az orvosoddal, és kérdezd meg tőlük, hogy mi az, ami megfelelő vagy nem a te terhességed esetén. Ha úgy találod, hogy abba kell hagynod a gyakorlást a terhesség alatt, akkor ne aggódj.

Az Astanga-jóga még akkor is ott lesz, miután megszülted a gyermekedet. A szülés után bármikor visszatérhetsz a gyakorláshoz. Ez biztosan nem lesz probléma. Ha úgy döntesz, hogy gyakorolsz a terhesség alatt, akkor lassabban kell mozognod, és hallgatnod kell az intuíciódra. Ismertem olyan Astanga-gyakorlókat, akik a terhességük teljes időtartama alatt folytatták a gyakorlást. Módosították a pózokat a növekvő hasuknak megfelelően, és más dolgokat is megváltoztattak a terhességgel kapcsolatos különböző fizikai és hormonális változásoknak megfelelően.

Ezek a nők több, mint tíz évig rendszeresen gyakorolták az Astanga-jógát, mielőtt terhesek lettek. Így a gyakorlás mer szinte sejt-szinten része volt a fizikai és érzelmi énüknek. Új terhesség esetén nem tanácsos semmilyen új, megterhelő fizikai tevékenységbe fogni. A terhesség első trimesztere kifejezetten érzékeny időszak. Ha viszont az illető már gyakorlott, akkor a megfelelő változtatásokkal egyetemben folytathatja a gyakorlást.

A terhesség alatti jóga-gyakorlásra vonatkozó módosítások egyénileg változóak lehetnek, de itt van néhány: Amikor a has növekszik, akkor az előrehajlító pózoknál szélesebbre kell nyitni a lábakat. A hasunkra nem szabad feküdni, így a napüdvözletet és a vinyászákat is módosítani kell. A vinyászákkal kapcsolatban azt ajánlom, hogy vagy ki kell őket hagyni, vagy előre ás hátra sétálni az ugrás helyett. Nem kell mélyen belemenni a pózokba. A gerinc-csavaró pózokat és a fordított testhelyzeteket esetleg teljesen ki kell hagyni. Ezekkel az ászanákkal kapcsolatban eltérnek a vélemények. A további részletekkel kapcsolatban a kezelőorvosodtól vagy egy kismama-jóga oktatótól kell érdeklődni.

Akkor is, ha azt választod, hogy gyakorlod az ászanákat, és akkor is, ha nem, használd ezt az időt arra, hogy kapcsolatba kerülj a belső gyakorlásoddal, a légzéssel és a bandhákkal. Ne engedd, hogy zavarja az elmédet az, ha úgy érzed, kerülnöd kell az ászanák gyakorlását. Egy gyermek kihordása nagy jóga, és a lehető legjobban kell vigyáznod magadra és a gyermekedre, és örülnöd kell csodának, amit az új élet világrahozása jelent."

3 megjegyzés:

Balogh Erika írta...

Nekem a terhesség alatt a hanyattfekvésben végzett gyakorlatok kifejezetten rosszul estek. És az orvos sem javasolta őket. De például a fordított testhelyzetekkel nincs probléma, ha biztonságos a végrehajtás.

Balogh Erika írta...

És még egy megjegyzés, ami eszembe jutott erről a cikkről. A terhesség alatt a hátizmok megrövidülnek, tehát a gerinccsavaró gyakorlatokat nem szabad kihagyni, természetesen a hasra vigyázni kell. Az pedig egyértelmű, hogy hasonfekvésben nem végzünk semmit.

Judit írta...

Amikor megláttam az első fotót a dhanurászanában lévő várandós kismamáról, majdnem elájultam. Kismamajóga oktatói tanfolyamra járok. Várandósság alatt a méhet erőteljesen nyújtó pózok tilosak, mert ezektől beindulhat a szülés! Ilyen az összes hátrahajlás és a csavarások is! Csavarni a gerinc felső szakaszát óvatosan lehet, de a deréktájéki szakaszon, a fentiek miatt, tilos. A hormonális változások hatására a szövetek meglazulnak, az egyébként is erőteljes nyújtás alatt lévő hasfalat jógázással tovább nyújtani nagyon veszélyes, mert annyira lazák a kötőszövetek és az izületek, hogy a végén a kismama esetleg úgy szakítja el pl a hasizmát, hogy észre se veszi! Hanyatt fekvésben nagy a veszélye az úgynevezett vena cava inferior szindrómának, ami azt jelenti, hogy a baba elnyomhat egy vénát ebben a pozícióban, ami oxigénhiányos állapothoz vezet a babánál és a mamánál is, ezért lesz rosszul a kismama a hanyatt fekvéstől és ezért nem ajánlják a hanyatt fekve alvást. (Ezt azokban a kórházakban, ahol pl csak hanyatt fekve (és leszíjazott lábakkal) lehet szülni, nem reklámozzák...)