2009. november 8., vasárnap

Bakászana

A Bakászana (gólyapóz vagy varjúpóz) az első kartámaszos póz, ami az Astanga-sorozatokban megjelenik. Az egyes sorozatban vinyászaként használjuk kifelé a Bhudzsapídászanából, illetve a szupta-kúrmászanából. Nos, néhány tipp a gyakorláshoz:

1. Az alappózban a lábszárcsontokat próbáljuk meg kissé keresztberakni a felkarok felett, miközben a felkarokat némileg előredöntjük, és a térdeket minél feljebb visszük a hónalj felé. Emeljük a súlypontot, majd az egyik és a másik lebfejet a földről. A nagylábujjak érjenek össze, és a lábszárak legyenek közben madjnem vízszintesek. Emeljük fel a fejünket, és nézzünk előre. A bandhák alkalmazása nagyon sokat segít, illetve ebben a pózban jól lehet tudatosítani a bandhákat. Sokan úgy érzik, hogy a karjaik nem elég erősek, de igazából az egyensúly a lényeg. Ha megvan az egyensúlyi pont, akkor általában tudjuk tartani a pózt. Némi gyakorlás után a felkart már kevésbé kell bedönteni, följebb lehet emelni a súlypontot.

2. Ha már megy, akkor lehet cifrázni, például a Tittibhászanába átmenni, és abból vissza Bakászanába. A Tittibhászanánál csak a comb támaszkodik a felkarokra, és a térdeket kinyújtva emeljük a lábunkat. Lehet vízszintes, vagy felfelé fordított lábakkal is végezni. Amikor a Tittibhászanából megyünk hátra a Bakászanába, akkor a csípőt emelni kell.

3. A Bakászanából hátra kell ugrani csaturangába, de mindezt úgy, hogy belégzésre felemeljük az ülepünket, amennyire lehet, és kilégzésre ugrunk hátra. Hosszas gyakorlás után képesek leszünk Bakászanából kézenállásba emelkedni, és innen hátravinyászázni (legalábbis nekem még nem megy, de jó bandha-erősítő gyakorlat)

4. A 2. sorozatban a Bakászana A-t úgy kell csinálni, hogy a térdedet pontosan beteszed a hónaljad alá, és a lábszáradat párhuzamosan tartod a felkarral, de lehetőleg minél jobban felemeled róla a pózban. A Bakászana B-be beleugrasz lefelé néző kutyából. Itt A lábszár megint egy kicsit keresztezi a felkart, de a lényeg a lendület kiszámítása. Ha túl erőteljesen ugrasz, fejreállsz, ha viszont kevés a lendület, akkor visszaesel a talpaidra.

5. Ha már jól megy, akkor lehet még cifrázni: Ékapáda-bakászana A és B. A B a könnyebb: az egyik lábadat kinyújtod Tittibhászanába, a másik behajlítva marad. Az A valamivel nehezebb: az egyik lábadat fel kell emelni a levegőbe, kb 45 fokban a talajhoz képest. Aztán még ezeket is lehet cifrázni: fejenállásból, vagy kézenállásból mész bele, stb. Ha már eddig megvagy, jöhetnek majd a további kartámaszos pózok.



Nincsenek megjegyzések: