2009. november 2., hétfő

Telihold és gyakorlás

Vasárnap reggel a templomi japa-meditáció után hétkor elindultam az Atma Budába gyakorolni. Ilyenkor télen (ja bocs még csak ősz van...) pláne jólesik a meleg, meg a pára a gyakorláshoz. A héven belebámultam az égen ragyogó teliholdba, bár akkor még nem gondoltam bele, hogy ez mennyiben fogja befolyásolni a gyakorlásomat.

Az Atmában senki, bekapcsoltam két fűtőtestet meg a két párásítót, és elkezdtem a napüdvözleteket. A 2. sorozatot terveztem mára, mivel pénteken megvolt az egyes, és a szombatot kihagytam pihenőnapnak. Egész jól is mentek a kézenállások is, bár ném izzadtam annyira, mint szoktam, mivel a központi fűtés miatt a páratartalom lecsökkent 28%-ra. Ilyenkor az ember inkább csak megbüdösödik, nem érvényesül a bőséges izzadás tisztító hatása, amely olyan, mint egy belső zuhany.

Az ékapáda-sírsászanánál kezdtem érezni, hogy nem igazi a formám, ahogy David Swenson mondja, néha úgy érzed, olyanok a végtagjaid, mintha nedves cementből lennének. Akkor jöttem rá, hogy hiszen majdnem telihold van. Később utánanéztem a naptárban, hétfőn lesz a telihold. Ilyenkor a szövetek megtelnek vízzel, és az ízületek is kevésbé mozgékonyak, mintha felpuffadnál. Pontosan ezt éreztem én is, mitha egy elefánt vízzel teli ormánya lenne a combom, amire csomót kötöttek, és nem igazán fér be a nyakam mögé. Dvipada-sírsászanánál ugyanez, és bemutattam életem legsiralmasabb jóganidrászanáját is, minekutána eldöntöttem, hogy a telihold nagyobb csapás, mint a szombat.

Elképzelhető, hogy hosszú távon érdemes figyelembe venni a holdnapokat a gyakorláshoz. Még nem tudom, nem érzem annyira, mert nem vagyok olyan öreg, és nem gyakorlok olyan régóta. Ilyenkor az ember még hajlamos túlhajtani magát, és az akadályokra, amikbe ütközik, agresszióval válaszol. Vélhetőleg ezért mondják, hogy ilyenkor nagyobb a sérülésveszély. Belőlem is kiszakadt egyszer-kétszer gyakorlás közben, hogy "nem igaz, hogy nem bírom megcsinálni, máskor menni szokott".

Azért próbáltam visszafogni magamat, és teret engedni a lassan telő hold vonzerejének. Utólag azt is megnéztem a horoszkópomban, hogy holdtölte előtt egy nappal születtem, és valószínűleg ezért éreztem meg ennyire. A mysore-i rendszer szerint szombaton pihenőnapot kell tartani, mert a szombat a Szaturnusz napja, és a legkedvezőtlenebb az összes közül. A kedd a Mars napja, ilyenkor nem szoktak új ászanákat oktatni, szintén a sérülésveszély miatt. Persze aki órarend-szerűen oktat, nem biztos, hogy filgyelembe tudja ezt venni, de a gyakorlás szempontjából talán érdemes.

Ez még inkább igaz a teliholdra és az újholdra, amelyek relatíve rendszertelenül (vagyis mindig a hét másik napján) következnek, és így egy strukturált órarendben elég nehéz lenne figyelembe venni. A tegnapi élményem hatására azonban azt gondolom, hogy ha hetente hatszor akarsz gyakorolni, akkor érdemes megfontolni, hogy a pihenőnapot átteszed a telihold vagy újhold napjára, ha esik arra a hétre. Vagy havi két plusz pihenőnapot iktatsz be a szombatok mellett. Mindenkinek magának kell eldöntenie, mit követ, mit diktál a belső intelligenciája.

Azt viszont szintén tapasztaltam, hogy a meditáció, mantrázás szombaton meg holdnapokon is nagyon jó hatású. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka például csak 4-5 órát aludtam, mégsem voltam álmos hajnali négykor, amikor felketem. A japa-meditáció (Hare Krisna mantra éneklése) is elég jól ment a templomban, csak utána jött a megtorpanás, gyakorlás közben. Fejenállásban például alig kaptam levegőt, mert az orrnyálka-hártyáim is megduzzadtak. Újholdkor ellenkező a hatás, túl szárazak az ízületek, kevésbé nyúlnak az ínszalagok. Ilyenkor is vigyázni kell, nehogy lesérülj.

Mindenestre segítségképpen közlöm a 2009-ből hátralévő talihold- és újhold-dátumokat, valamint a 2010-eseket is.

2009:

Telihold:
november 2, december 2, december 31.
Újhold: november 16, december 16.

2010:


Telihold:
január 30, február 28, március 30, április 28, május 26, június 26, július 26, augusztus 24, szeptember 23, október 23, november 21, december 21.
Újhold: január 15, február 14, március 15, április 14, május 14, június 12, július 11, augusztus 10, szeptember 8, október 7, november 6, december 5.

2 megjegyzés:

cilvija írta...

Teliholdkor érdemes böjtöt tartani, mert ezen a különleges napon elég sok minden feljön, és könnyebben tudjuk leküzdeni, ha aznap nem eszünk, illetve gyümölcs megengedett.
Köszi a napokat, én nem találtam épkézláb oldalt, ahol előre meg vannak adva, mindig az adott hónapot tudtam csak megnézni eddig. Például szombaton úgy következtettem, hogy vasárnap lesz telehold, és böjtöltem, erre kiderült, hogy ma van, de persze az nem árt meg, ha két nap böjtölök egymás után :)

Névtelen írta...

A www.ashtanga.com oldalon ott vannak a holdnapok (moon days)