2010. április 1., csütörtök

A prána felfelé repítése

Még egy részlet Gregor Maehle könyvéből, csak hogy lezárjuk az uddíjána bandha témáját:

"Amellett, hogy érzelmessé tesz, a folyamatos hasi légzés negatív fizikai hatásokkal is bír. A hasi szervek megereszkedéséhez vezet, miközben a véredények megnagyobbodnak és meggyengülnek, és pang a vér. Ezt követi az oxigénellátás hiánya, a vitalitás csökkenése, és fokozatosan a krónikus betegségek kialakulása.

Ha az alhas szilárd és a has felső része el van lazítva, akkor a rekeszizom szabadon tud fel-le mozogni és az egész hasüreg úgy működik, mint egy motor égéskamrája, amelynek a rekeszizom a dugattyúja. Ez erőteljesen oszcilláltatja a hasi vérnyomást, és pontosan az a mechanizmus, ami biztosítja a hasi szervek egészségét.

Amikor a rekeszizom lefelé mozog, és megtartjuk a hasfalat, az égéskamrában növekszik a nyomás. Amikor a rekeszizom felfelé mozdul, a hasból minden vér kiszívódik, és a vérnyomás lecsökken. A hasi vérnyomás ilyen jellegű oszcillációja folyamatosan masszírozza a belső szöveteket, és erős, egészséges szöveteket eredményez (Ezt a folyamatot Andre Van Lysbeth írja le a Die grosse Kraft des Atems című könyvében, amit auztán írt, miután Pattabhi Jois-nál tanult az 1960-as években).

Most pedig megvizsgáljuk az Uddíjána bandha finom mechanizmusát. Az uddíjána szó azt jelenti, hogy felfelé szállni. A Hatha-jóga Pradípiká szerint az Uddíjána bandha következtében a prána nagy madara fáradhatatlanul száll fölfelé a szusumnában (HJP 3.56.). A szusumná a központi energiavezeték, amelyik, bár a finom fizikai testben helyezkedik el, de nagyjából a gerinc mentén, és a gáttól ered. A fejben végződik, egyes források szerint a fej legtetején, de a legtöbbször úgy írják le, hogy a nyak és a fej találkozásánál ér véget.

A szusumná általában szunnyadó állapotban van. mellette található két másik nádí (energiavezeték), amelyek köré tekerednek, mint a kígyók a kaduceus köré. Ezek a lunáris (ídá) és szoláris (pingalá) csatornák. Vannak bizonyos párhuzamos a szoláris és lunáris vezeték, valamint a szimpatikus és a paraszimpatikus idengrendszer között, de nem mondhatjuk, hogy az egyik azonos a másikkal.

A Hatha-jóga Pradípiká elmagyarázza, hogy a pránát a szusumnába kell vezetni, azáltal, hogy lezárjuk az ídát és a pingalát (HJP 3.73.). ugyanez a szöveg azt állítja, hogy a Múla bandha gyakorlása által a prána belép a szusumnába. A szöveg egy későbbi versében egy nagy igazság ven felfedve: az időt (amit mi a nappalok és éjszakák váltakozásaként fogunk fel), a Nap és a Hold hozza létre (HJP 4.17.). Más szavakkal, az idő illúziója az, ami megakadályozza, hogy felismerjük a mély valóságot (a Brahmant), ami időtlen, és a belső légzés (prána) pillanata hozza létre a pingalá (szoláris) és ídá (lunáris) energiavezetékekben.

A vers továbbá elmagyarázza a jóga összes fizikai aspektusának kulcsát, nevezetesen azt, hogy a szusumná felfalja az időt. Más szavakkal, ha a pránát sikerül bekényszeríteni a központi csatornába, akkor elpusztítja az időt, ami önmagában is a fluktuáló elme teremtése, és ami megakadályozza, hogy a mély valóságban, az időtlen Brahmanban létezzünk.

Az idá az emberi elme operációs rendszere, ha túllépünk az időn, akkor túlléptünk az elmén. Ez akkor válik lehetségessé, amikor a prána nagy madara felrepül a szusumnán, és a szusumná felfalja az időt. Ennek elérésére a múla és uddíjána bandha használata van előírva.

Még a nagy Sankara is azt mondja, hogy a múla bandhát mindig gyakorolni kell, mert hasznos a rádzsa-jógík számára. Más szavakkal, még a rádzsa-jógíknak is, akik az elme felfüggesztését gyakorolják, és akik néha becsmérlően nyilatkoznak a Hatha-jógíkról és a testükkel való elfoglaltságukról, el kell kezdeniük a múla-bandha gyakorlását, mivel ennek a segítségével túl tudunk lépni az elménken. Ha most visszaemlékezünk arra, hogy Patandzsali szerint a jóga definíciója az az elme felfüggesztése, kezdjük megérteni a múla és uddíjána bandha jelentőségét."

Őszintén szólva ennek én sem értettem a felét, de hát majd gyakoroljuk, csak összeáll a kép egyszer. You're not alone. A végére bevágok egy videót a bhudzsapídászanáról és a kúrmászanáról, amelyekhez igencsak kell a múla és uddíjána bandha gyakorlása.

Nincsenek megjegyzések: