2011. október 4., kedd

Halál a zsírra!

Most következik a Reality Check. Sok ember van a világon, aki irtó jó bizniszt csinál a fogyó kúráról, erről már beszéltünk. Ha végiggondoljátok, igazából egyikőjüknek sem érdeke, hogy végérvényesen megszabaduljunk a fölösleges kilóktól, mert ugye visszatérő kuncsaftokra van szükségük. Vagyis a nagy titok az, hogy minden fogyókúra-programba bele van programozva a jojó-effektus. Nagy hatás, lehetőleg kis erőfeszítéssel (ez már önmagában kamu), rövid időn belül, de az eredmény sem tart sokáig. Mindannyian tudjuk, hogy miért. Mert nem lehet büntetlenül vétkezni. Még Norbi Update-pékségében sem. Ez a karma törvénye.


Szóval én most megmondom a frankót. Ha le akarsz fogyni, illetve ha már a javával megvagy, de még szálkásítani akarsz, és meg is akarod tartani a zsírmentes állapotot, akkor két választásod van: 1. Elfogadod, hogy ez eleve esélytelen, mert csak a nagyon jó genetikájú, brutálisan sokat edző, és közben az étkezésére szenvtelenül odafigyelő emberek maradhatnak huzamosabb ideig szálkásak. Ez a könnyebbik választás. Ha nem tetszik, és eldöntötted, hogy márpedig te is fitnesz-modell-alkatot akarsz, bármi áron, akkor a következő lépéseket kell megtenned, mégpedig életed végéig minden áldott nap:


1. Vegyél egy testzsír-mérleget. Ez eddig oké. Viszont most következik a lélektani része: Minden reggel fürdés után állj rá, és mérd le magad. A kilók csak tájékoztató jellegűek, abban az értelemben, hogy ha fogysz is, az általában nem csak zsír, hanem víz és izom is. Szóval az optikát is vedd figyelembe, ha akarod centiket is mérhetsz. De a legegyértelműbb a testzsírszázalék. A fenti táblázat alapján lehet tájékozódni. Ha a kék zónában vagy, akkor az okés, bár optikailag még mindig lehet, hogy elégedetlen leszel a hasad kockásságával. 4-5% alá azért nem menjünk, mert az már anorexia-közeli állapot, és a testépítők is csak pár napig szokták tudni fenntartani ezt a szálkázottsági mértéket. Úgyhogy ne kergessünk illúziókat, a kocka has fotók vagy ilyen lekoplalt állapotban készülnek, vagy Photoshop-utómunkálatok eredményei. A legjobbak a négypontos gépek, vagyis ami a talpadon is méri, és kézbe is kell fogni az elektródákat. A BMI-vel ne foglalkozzunk, de ha testvizet is mér, és alacsony, akkor igyunk többet, ne aszaljuk szét magunkat.


2. Eddz vagy jógázz minden nap. Heti egy pihenőt tarthatsz, különben lelassul az anyagcseréd. Napi egy másfél-két órás edzés a minimum. Ha van pulzusmérőd, akkor nyomon követheted a kalóriákat. Életkortól, súlytól stb. függően egy 1000 kalóra körül edzés már jól megpörgeti az alapanyagcserét. Ha napi két edzést akarsz csinálni, akkor az egyik mindenképpen legyen jóga, ehhez ragaszkodom. Különben többet ártasz magadnak, mint amennyit használsz, és a végén úgyis jógán fogsz kikötni, amikor már szétkardióztad az ízületeidet. Az aranyszabály tehát: Minimum ugyanannyi jóga, amennyi egyéb edzést végzel!


3. Tilalmi lista: Na ez a kemény része a dolognak. Ha a listát rendszeresen megszeged, akkor hamar felkúsznak a kilók. Ha csak alkalomszerűen, és a többit betartod, akkor még van esélyed. Lássuk akkor: 


Mindennemű édesség, sütemények, fagyi, csoki, cukorkák, stb. 
Cukrozott szénsavas üdítőitalok.
Péksütemények, különösen a fehérlisztből készültek. A gabonával egyébként is csínján kell bánni. 
Pizza, burger, szendvicsek, tészták.
Zsíros tejtermékek. A húst most nem emlegetem, maradjunk a vega opcióknál.
Csipszek, rágcsálnivalók, mindennemű olajban sült étel. Olajos mag kisebb mennyiségben mehet, illetve a krumplit süssük tepsiben, a zöldséget grillezzük.


Akkor mit toljunk helyette? A zöldség és a gyümölcs mehet korlátlan mennyiségben, ugyanúgy, mint a csíra. Kedvenc fogyi ételeim a levesek és a párolt vagy grillezett zöldség. A saláta se rossz, de önmagában unalmas és nem laksz tőle jól. A nagyon cukros gyümölcsöket azért fogjuk vissza. A sovány tejtermék (túró, mozzarrella, joghurt) és a hüvelyes szintén mehet "korlátlan" mennyiségben. A gabonából a teljes gabonák mehetnek, de ezt is korlátozzuk. 


4. Fehérje és vitaminok. A sporttáplálkozással foglalkozók azt mondják, hogy akkor tudjuk sikeresen változtatni a zsír-izom arányt, ha megemeljük a sovány fehérje-bevitelt. Na nem kell testsúlykilogrammonként fél-egy grammnál többre gondolni, mert abból könnyen fehérjemérgezés lehet. A fehérje fogyasztása megakadályozza az izmok leépülését, de csak ha edzünk. Sőt, ha megfelelően terheljük az izomzatot, akkor még fejlődni is fog. Emellett a fehérjéből tud a legkevésbé hatékonyan energiát nyerni a szervezet. A szénhidrátokat és a zsírokat sokkal könnyebben átalakítja energiává, és ha nem égetjük el, akkor elraktározza a zsírszövetben. Valamennyi zsír kell, de a telítetlen zsírsavakra érdemes a hangsúlyt fektetni. Szénhidrátra is szükség van, de általában sokkal kevesebbre, mint amennyi jólesne. A vitamin- és ásványi anyag vagy egyéb étrendkiegészítő-pótlás szintén fontos. Nem érdemes egyoldalú böjttel kiéheztetni a szervezetet, mert a jojó-effektussal fogja megbosszulni a hiányállapotot. Igaz, hogy a megfelelő vitaminbevitel javítja a felszívódást, vagyis nagyobb hatékonysággal emészt a szervezetünk. Tehát könnyebben elhízunk, mintha hiányállapotot tartanánk fel. Ez a helyzet a dohányzással is. A dohányosok tudják, hogy a nikotin és a méreganyagok csökkentik a felszívódás hatékonyságát, és ha leállnak a cigivel, akkor könnyen felugorhat akár 5-10 kiló is. De még mindig jobb méregtelenül és vitaminokkal megfelelően feltuningolva élni, és szigorúbban odafigyelni a bevitt kalóriákra, mint mesterséges hiányállapotot létrehozni.    

5. Ne stresszelj! Könnyű azt mondani ugye, de az igazság az, hogy néhány embertől eltekintve, akik alkatilag a stressztől is csak fogynak, mert "önmagukat emésztik", a legtöbb túlsúllyal küszködő ember éppen a stresszhelyzetekben eszik többet vagy "védekezik" zsírpárnák kialakításával a káros környezeti behatások ellen. Az ideális testsúly fenntartásában nagyon fontos szerepet játszik a kiegyensúlyozott lelki állapot, ezt már régen felismerték a táplálkozáskutatók. Hogy hogyan lehet elérni ezt az állapotot? Nos, őszinte leszek, megmondanám, ha tudnám. Főleg így az utóbbi hétvége sűrű, ámbátor örömteli eseményei alatt nem igazán tudtam fenntartani én sem magamban a stresszmentes, ellazult állapotot. De egyelőre én sem tudok jobbat, úgyhogy ezeket alkaomazom: jógázz, relaxálj, sportolj örömmel, szeresd a családodat és a barátaidat, bocsáss meg a téged idegesítőknek és iktasd ki őket az életedből, ha tudod. Sétálj a természetben, fedezd fel az élet szépségeit, és ne a negatív dolgokon rágódj állandóan, hanem fedezd fel a szépet, a jót, és ne csak keresd, hanem találd meg a boldogságot. Ha van kocka has, ha nincs :-).

1 megjegyzés:

k írta...

Gauranga, a gabonák megérnének egy külön bejegyzést! DG pár hete postolt Ashtanga Diet témában:
http://davidgarrigues.com/blog/?p=1621

Nála a központban a "whole grains" áll és azt mondja Guruji is ezt tanította. Érdekelne ezzel kapcsolatosan a véleményed.

Érdemes amúgy megnézni, akit érdekel a DG videókat, amik a fenti linken, illetve azt követő bejegyzésben érhetők el, elmegy egy piacra is, meg a "helyi teszkóba" és végignéznek egy csomó terméket.