2012. május 8., kedd

Napforduló-riport: Panni és az Akro-jóga

A Napforduló Jógafesztiválra történő ráhangolódás-képpen egy kis interjú-sorozatra vállalkoztam a fesztiválon megjelenő jógaoktatókkal és zenekarokkal, csupáncsak azért, hogy némileg megismerjétek őket, mielőtt eldöntitek, hogy máshol lesztek június 17-én. Remélem persze, hogy már rég eldöntöttétek, hogy érdemes ott lenni és kipróbálni az atmás oktatók óráit, illetve belehallgatni vagy akár be is kapcsolódni a zenélésbe. Első riportalanyunk Panni, vagyis Pákh Anna. 

G: Hogy találkoztál a jógával, mi volt az első élményed?

P: Az első élményem húsz éves korom körül volt, volt egy ingyenes lehetőség, és megnéztük, milyen a jóga. Mint sokan, én is valami lassú mozgásra számítottam, de elsőre is már dinamikus órára kerültem be, ami nagyon megtetszett. Pár hónap után azonban kimentünk Algériába, ahol nem túl sok lehetőség volt, közben pedig jöttek a gyerekek, és akkor otthon DVD-ről tudtam csak jógázni. A második gyerek után kerestem valami intenzív mozgást, Szabó Andi gyerekkori barátnőm pedig az Atma Centert ajánlotta, ahová ő is járt jógázni. Szerelem volt első látásra az  Agni jóga és nagyon hamar jött az Astanga, ami máig a gyakorlásom fő pillére. A melegből egy kicsit kiszerettem azóta, de a jógából nem.

G: Jelen pillanatban mi a kedvenc gyakorlási rendszered?

P: Nagyon szeretem az astangát, de egy-egy Vinyasa Flow, vagy másmilyen órához is kedvet kapok. Négy astanga mellett egy héten egyszer  valami lágyabb gyakorlás esik jól, pl Synergy. 

G: Első oktatási élményed?

P: Ha már jógáztam és ott volt egy csomó gyerek, elvégeztem a gyerekjóga-oktatói tanfolyamot, és elkezdtem gyerekjóga-órát tartani, ami annyira azért nem jóga, inkább egy gyerekfoglalkozás a jóga szellemében. Otthon tartottam nálunk az órákat, de egy idő múlva a saját gyerekeim már kifogásolták, más gyerekek viszont nagyon szerették. Az akro-jóga is kapcsolódik ezekhez a foglalkozásokhoz, mert hogyha én otthon a fiaimmal jógázom, akkor az már rég nem gyerekjóga, hanem akro-jóga. A gyerekekkel sok mindent könnyedén meg lehet csinálni a nagy súlykülönbség miatt, és akárhol végezhető. Az Akro-jógával is itt találkoztam az Atma Centerben, egy szilveszteri Akro Jam során. Az is megtetszett.  Az akro-jógánál az az érdekes, hogy megtalálod-e azt a pontot, hogy még jóga maradjon. Hogy a két ember tudjon figyelni egymásra és egy kicsit befelé, és ne váljon egy túlzottan oldott ugrándozássá. Az akro-jógában fontos az összeszedettség, mert egy nagyon vidám dolog, és ezért könnyen el tud szállni az ember figyelme.

G: Milyen szerepet szánsz az akro-jógának egy jógás életében?

P: É nem egy napi szintű gyakorlásnak tekintem az akro-jógát, inkább habnak a tortán. Ad egy új színezetet a jógának, a gyakorlásnak, és amikor van egy mélyebb megértésed egy ászanáról, akkor jó azt így párban is kipróbálni. 

G: Akkor majd együtt vidámkodunk a Napforduló Jógafesztiválon. Várunk mindenkit szeretettel!

Nincsenek megjegyzések: