2012. május 5., szombat

Amikor sír a zsír

Sokan és sokszor emlegették már az izzadás és a zsírégetés közötti összefüggést. Most akkor a saját tapasztalataim és a tudományos kutatások fényében szeretném egy kicsit áttekinteni ezt a témát, eloszlatva néhány mítoszt, és reális perspektívába téve, hogy mire is számíthatunk, ha szeretünk izzadni. 

1. Az izzadás méregtelenít? Erről is sok vita van, bizonyos tudósok szerint nem méregtelenít, viszont sok értékes mikroelemet kiizzadunk, amit pótolni kell. Mások szerint az izzadás nem csapolja meg az ásványi elem-készletünket, viszont elősegíti a méreganyagok távozását a testünkből. Nos, én az izzadást egy belső zuhanyhoz szoktam hasonlítani, mivel a szervezet a pórusokon keresztül pumpálja ki a nyirokrendszerben pangó folyadékot, és utána persze azt pótoljuk is az elfogyasztott víz által. Képzeljünk el egy tavat, ahol pang a víz. Előbb-utóbb bemocsarasodik, mindenféle élőlények telepszenek meg benne. És képzeljünk el egy gyors folyású, tiszta vízű patakot, amelyben még az alga és a hínár sem marad meg, mivel állandóan mozgásban van. Evidens, hogy a rendszeres izzadással sok méreganyag eltávozhat, főleg, ha jógázunk is közben. A jógagyakorlatok által ugyanis az összes szövetünket és belső szervünket masszírozzuk, és kinyomjuk belőlük a méreganyagot, aminek egy része az izzadással távozik. Az izzadást, mint a méregtelenítés lehetséges csatornáját, az ájurvéda is számon tartja.

2. Az izzadás fogyaszt? Na ez már szerteágazóbb kérdés. A fentiekből következő egyik dolog az, hogy izzadás közben dominánsan vizet veszítünk, amit az izzadás után vagy közben a szervezet visszapótol az elfogyasztott folyadékból. Vagyis ne számíthatunk jelentős tartós súlyveszteségre, kivéve, ha kiszárítjuk magunkat, vagyis nem pótoljuk a kiizadt folyadékot. Azt azonban ne feledjük, hogy bizonyos embereknél a súlyfeleslegnek majdnem a fele pangó víz, ödéma, amire pedig az izzadás és közben végzett jóga a legjobb tartós gyógymód. Vagyis az ilyen emberek tudnak fogyni is, kilóban is, térfogatban is, az izzadástól. Akinek a súlyfeleslege dominánsan zsírszövet, annak viszont a következőket kell figyelembe vennie:

3. Az izzadás kalóriát éget? Az izzadás folyamata önmagában, bármi is váltja ki (meleg vagy megerőltető fizikai munka, mozgás vagy a kettő kombinációja), megnövekedett kardió terhelést jelent, ugyanis a szívnek és a vesének többet kell dolgoznia, hogy kipumpálja a vizet az nyirokrendszereből és visszapótolja azt az elfogyasztott vízből. Ha például sokat izzadunk, de nem iszunk, akkor leeshet a vérnyomásunk. Vagyis ugyanazt a fizikai erőkifejtést melegebb teremben végezve, 30-40%-kal több kardióterhelésnek tesszük ki magunkat, tehát több kalóriát is égetünkl, és magasabb a pulzusunk, mint hűvösebb teremben. A meleg tehát növeli a kalóriaégetést, de a hangsúly a fizikai erőkifejtésen van, vagyis a puszta szaunázás kevesebb kalóriát éget, mint a melegben végzett jóga vagy egyéb testmozgás. Az erősebb kardió-terhelésnél persze nem ajánlott a meleg, mert ott még szobahőmérsékleten is erőteljesen izzad az ember.

4. Az izzadás helyettesíti a tudatos étrendet? Természetesen nem, vagyis nem fogyaszthatunk el egy nagy pizzát bűntetlenül Agni-jóga után. Az életkor előrehaladtával pedig eleve lassul az alapanyagcserénk, tehát sokkal tudatosabban oda kell figyelni arra, hogy mit és mennyit eszünk. Ha helyes az étrendünk, akkor az izzadás segít elérni és megőrizni a kívánt alakot, de önmagában ne számítsunk arra, hogy le fogja égetni rólunk a jól táplált oldalszalonnánkat vagy pocakunkat. 

Mindazonáltal izzadni jó, és én azt mondom, hogy aki nem izzad ki rendesen jóga vagy edzés közben, az igazából csak a felszínt kapargatja, és nem dolgozik olyan keményen, hogy a jóga vagy más testmozgás teljes áldásait élvezni tudja. És végeredményben az igaz, hogy izzadás és kemény munka nélkül sohasem fogjuk elérni álmaink alakját vagy egészségi állapotát. Work Hard and Die Hard!

Nincsenek megjegyzések: