2012. május 30., szerda

Napforduló-riport: Kowa meg a jóga

Ha akartok látni egy csuklótól vállig tetovált jógaoktatót, aki mellékesen még celeb is, és énekesi hátterére támaszkodva zengő hangon recsitálja végig az Agni-jóga órát, akkor gyertek el valamelyik hétköznap délelőtt at Atma Centerbe, mert Kowalsky (a Kowalsky meg a Vega frontembere, és a hajdan volt Black-Out énekese) olyankor szokott órákat tartani. Délután már siet haza a feleségéhez és három fiához Délegyházára, vagy éppen koncertezni vagy stúdiózni indul. De a jógát és a gyakorlást sohasem hanyagolja el, csakúgy, mint a jóga-oldalát a Facebookon, amiből bizony ténylegesen kiderül, hogy nem csak az ászanák és a "gyúrás" fogta meg a jógában, hanem alapos jártasságot szerzett az elméletben is. A Napforduló Jógafesztiválon 11-től találkozhattok vele: 

G: Hogyan jött a jóga az életedbe? Mit hozott?


K: Már szinte gyermekkorom óta foglalkoztatnak a kérdések, amelyek valószínűleg a legtöbb emberben felmerülnek életük folyamán, hogy vajon „Mi az élet célja és értelme”, „Honnan jön és hová tart az ember”, „Mi is valójában ez a világ és benne az ember” stb,stb,stb. Mivel a társadalom általános oktatási rendszerében erre kielégítő válaszokat nem kaptam, rájöttem, hogy önálló kutatómunkába kell kezdenem, vagyis egyéni erőfeszítéseket kell tennem az említett témát illetően. Röviden felvezetve végül is így kerültem kapcsolatba több vallási és filozófiai rendszerrel, majd végül a szanátana-dharmával , a bhakti-jógával és ezeken keresztül a hatha-jógával. A bhakti alapvető változásokat hozott az életemben. Úgymond az „önmegvalósítás” és „spirituális odaadás” útját nyitotta meg előttem , és mint „megtartó” gyakorlati módszert hozta el életembe az astanga-jógát. A napi gyakorlást és „elmélyülést” , testi erőt és egészséget, kitartást, elszántságot, elhivatottságot, mentális és fizikai kiegyensúlyozottságot és valójában számtalan más kedvező hatást köszönhetek a jógának.

G: Mit szeretnél átadni az óráidat látogatóknak?

K: Az eredeti indíttatásom mindenképpen a jóga legfőbb céljának hirdetése. Az önmegismerés és lelki-szellemi ébredés ösztönzése alapvető szándék bennem. De örömmel nyugtázom azt is, ha az emberek, akik részt vesznek az óráimon, a jóga egyszerűbb áldásai iránt kezdenek el lelkesedni, mint például hogy: megszabadulnak a fölös kilóktól, egészségesebb, erősebb lesz a testük és nyugodtabb, kevésbé frusztrált az elméjük stb,stb…

G: Mi a célja a jóga rajongói oldalnak?

K: Nagyon egyszerű a válaszom: hogy minél több embert ösztönözzek arra, hogy legalább is kipróbálja a jógát! Ami az én életembe áldásos eredményeket hozott, az nyilván sok más ember életét is jobbá… sokkal jobbá teheti.

G: Milyen kapcsolatot érzel a zene és a jóga között?

K: A zene nagyon fontos az embernek. Az élet minden területén jelen van a zene, ilyen vagy olyan formában. Nem hiszem, hogy van olyan ember, aki ne szeretné a zene valamiféle megnyilvánulását és ennek ellenére boldog életet élne a földön. Persze ez nem jelenti azt , hogy aki szereti a zenét, az ettől alapvetően boldog és békés életet él. Na, itt jön képbe a jóga! :) Ha a zeneszerető ember elkezd jógázni, máris nagyon közel kerül a „boldogság kapujához”! :) Komolyra fordítva a szót: a zene, és a jóga is az ember lelkéig hatol!

G: Miről szól a szív forradalma?

K: A „szív forradalmának” mottója: „Változtasd meg önmagad és megváltozik a világ”. Az ember alapvetően a BOLDOGSÁGOT keresi. Ehhez általában a világot szeretné úgy formálni, hogy az megfeleljen – állandó változásban lévő - kénye-kedvének. Pedig a boldogságot nem kaphatjuk meg kívülről, külső, mulandó tényezőktől. A „lélek boldogságához” úgymond a „szív kapuján” át vezet az út. Nem a földi „színházat”( a többi embert, a társadalmat, a politikát, a gazdaságot stb,stb,stb) kell megtisztítania az embernek, hanem a saját szívét. Így lehet csak lénye a helyes megértés, a béke és a valódi szeretet és odaadás templomává. Ez a „szív forradalmának” üzenete. Csak halkan megsúgom: ebben a legtöbbet a jóga tud nekünk segíteni…:-)

1 megjegyzés:

JógaLujza írta...

JógaLujza is szerette az óráját!
http://joga.blog.hu/2011/03/23/atma_center_agni_joga