2012. május 26., szombat

Napforduló-riport: Lovász Andi csípőt nyit

Lovász Andi az Atma Center rabszolgahajcsára. A Hot Ashtangán és Iron jógán edzett legkeményebb jógások is sírva könyörögnek a savászanáért 45 percnyi Body Art-kiképzése után, és sohasem kell találgatnom, hogy milyen gyakorlatokat végeztet a kiszemelt áldozataival, ha a szomszéd teremben tart órát, mert a hangereje még a betonfalat is átvinné, nehogy egy-két vékonyabb ajtót. Az Antigravity órái után is simán izomlázat kaphat a véllakozó szellemű jógás, mivel a cross-fiteseket meghazudtoló nehézségű TRX-gyakorlatokat képes kieszelni az Antigravity hintán is. Ezen kívül kontakt jógát is tart, és ha bármilyen akro-gyakorlást tartunk, akkor benne van, sőt, még csípőt is nyit. Erről beszélgettünk vele röviden, de ismétlem, az óráin sokkal veszélyesebb, mint ahogyan a cikk alapján kinéz, mindenki csak a saját felelősségére próbálja ki!

G: Első találkozásod a jógával?
A:  Körülbelülöt éve lekeveredtem egyik barátnőmmel egy Iyengar eszközös jógára. Akkor még aktívan tartottam különféle aerobik órákat is. Azt gondoltam magamról, hogy erős vagyok...ez ott romba is dőlt. Kiderült számomra ott az is hogy az aktív súlyzós és erősítő edzések miatt a vállam kötött lett, csípőizmaim és a combhajlítóim megrövidültek. Túlélésre játszottam az első jógaórámon, de egyben bele is szerettem.
G: Mit ad a jóga az embernek, amit más sport nem ad meg?
A: Testtudatot, lehetőséget az önvizsgálatra... és a többi jó fej atmás oktatót, akiknek az óráit mindenkinek ajánlom! Próbáljátok ki legalább egyszer, és ne lepődjetek meg, ha megváltozik az életetek! :-)
G: Mit hangsúlyozol inkább az óráidon - az erőt, vagy a hajlékonyságot?
A: Egyértelműen óratípustól is függ. Aki jár hozzám órára, az tudja, hogy nálam viszonylag sok erőgyakorlat is van. Nagyon sokat dolgozunk a core-izmokra, az izomfűzőre. Ezek azok az izmok, amelyek a gerincet lennének hivatottak tartani (farizom, mély hasizom és a mély hátizom),úgyhogy nem árt megerősíteni őket. De a kontakt-jógán és az antigravity jógán inkább a hajlékonyság kerül előtérbe, persze keverve itt is az erőgyakorlatokkal.
G: A jóga mellett thaiboxolsz is. Hogyan fér meg egymás mellett a jóga és a küzdősport?
A: Közel 20 évet taekwondo-ztam, úgyhogy a küzdősport sohasem állt messze tőlem. A thaiboxszal másfél éve ismerkedtem meg, és nem bántam meg ezt az ismeretséget :-) A jógával teljesen jól kiegészitik egymást, illetve jól össze is illenek. A jóga rugalmassága, a bandhák ereje,a jógalégzés jól jön a thaiboxban. A thaiboxban szerzett erő, a koordinált mozgás,a kitartás,az állóképesség pedig hasznos a jógában.
G: Miylen órákat tartasz az Atmában, és miért ne hagyja ki az, aki még nem próbálta?
A: Kontakt jógát, Body art-ot és Antigravity jógát. Ha bírod a kihívásokat, ha szeretnéd magad kipróbálni, hogy hol vannak a határaid... gyere el, hátha túléled :-)
G: Milyen lesz a csípőnyitó óra a Margitszigeten?
A: Egyéni és páros gyakorlatokat fogunk csinálni. Izzadás, sírás, csípőnyitás garantálva :-D 
G: Köszönjük szépen, és akkor várjuk a csíppőnyitó órát a Napforduló Jógafesztiválon. A mellékelt fotó pedig a tavaly őszi jógafesztiválon készült, ahol Andi kedvenc atmás kollégájával, Kowalskyval rockerkedik.

Nincsenek megjegyzések: