2012. május 24., csütörtök

Napforduló-riport: Angi és a Vinyásza Flow

Azt hiszem, minden tanárunkra igaz, hogy nem hagyják lébecolni az embereket az óráikon, de Herczeg Angelikára talán a leginkább illik a "lágyságba csomagolt erő" kifejezés, hiszen egy ujjal sem nyúl hozzád a Vinyáza Flow óráján, andalító hangján mintha esti mesét mondana, de közben majd megszakadsz a melótól, mert a lelkiiemeretességével és a mindent átható, ártatlan, de mégis megalkuvást nem tűrő égszínkék szemeivel kihozza belőled azt, hogy önként és dalolva ismétled utána a legnehezebb mozdulatokat és tartod ki azokat a pózokat is, amikről óra előtt még fogalmad sem volt, hogy ilyet is tudsz. Vele készült a következő kis villáminterjú.

G: Első jógás élményed?


A: Már közel 20 évvel ezelőtt volt, akkor klasszikus hatha jógára tévedtem be néhány alkalommal. A lelkesedésem nem tartott sokáig, unatkoztam a foglalkozásokon, nem értettem, mit miért csinálunk, nem elégítette ki a mozgásigényemet, így pár hét után tovább álltam intenzívebb mozgásokat keresve. Így jött a futás és az aerobik. Majd pár éve újra felvetődött a gondolat, hogy meg kellene próbálni a jógát még egyszer, akkoriban láttam a hírdetéseteket, hogy jóga 36 fokban, intenzív gyakorlás és egyebek, izgalmasnak hangzott, egyébként is szétesőben volt az életem akkoriban, úgyhogy a lelkemre is ráfért némi törődés, szóval bemerészkedtem az Atma Centerbe és szépen itt is ragadtam...

G: Milyen egyéb sportokat gyakoroltál az életed során?

A: Sok mindent kipróbáltam, de igazán, versenyszerűen egyiket sem űztem. Kiskoromban tornáztam, majd jött az atlétika a KSI-ben, később kipróbáltam a legtöbb fitnesz-irányzatot és mozgásformát, volt némi extrém: hőlégballon és ejtőernyőzés, sokat futottam, néha úszás, bringa, evezés és pár év teljesítménytúrázás, meg persze a téli sportok: sí és snowboard.

G: Mival ad többet véleményed szerint a jóga mindezeknél a sporotknál, hiszen végül is emellett tetted lem a voksodat?

A: A jóga ugye nem csak a fizikai testtel való munka, hanem az ászana és légzőgyakorlatokkal, mantrákkal, bandhákkal dolgozunk a fizikai testünkön kívüli "testeinkkel", az energetikai rendszerünkön, a lelkünkön, stb., a jógagyakorlás kihat az egész életünkre a jógamatracon kívül is.

G: Honnan jött a Vinyasa Flow óra ötlete és tartalma? 

A: Te adtad az ötletet és a lehetőséget, hogy dinamikus és változatos jógaórákat tartsak. A gyakorlatsorok összeállításában ötletet és inspirációt adtak Shiva Rea és Kitty Strand sorozatai és sokat segítettek Varga Judit és más oktatók órái is. És persze a sorozatokba beleszövődik mindaz, amit a saját gyakorlásaimból és tapasztalataimból jónak látok.

G: Kinek való a Vinyasa Flow? 

A: A jóga szerintem mindenkinek való korra és nemre való tekintet nélkül, bár érdemes mindenkinek megkeresnie azt az irányzatot és oktatót (vagy akár többet is), ami leginkább megfelelő a testének, lelkének és céljainak. Magát a Vinyasa Flow-t inkább olyanoknak ajánlom, akik szeretik a változatosságot, szeretnek játszani és nem veszik túl komolyan magukat, rendelkeznek már némi állóképességgel és legalább egy kicsit ismerik az alap ászanákat.

G: Köszönjük szépen, és természetesen bárki kipróbálhatja Angi Vinyasa Flow óráját a Napforduló Jógafesztiválon, vagy ha addig nem bír várni, akkor az Atma Centerben.

Nincsenek megjegyzések: