2012. május 3., csütörtök

Last Call - most vagy soha

Nem kertelek, ez most itt egy marketing-cikk lesz, viszont azt sem titkolom, hogy minden egyes szava igaz. Szóval vágjunk a közepébe. Szombaton délben lesz az Astanga-jóga oktatói tanfolyam felvételije az Atma Budában. Nem olyan nagy a követelmény, hiszen csupán az astanga 1-es sorozatot kell lenyomni Mysore üzemmódban, én és Ági fogjuk elbírálni, hogy elfogadhatók-e az ászanák. Ez egy 300 órás oktatói tanfolyam, ami 9 hétvégét ölel fel, plusz a gyakorló órák és az óratartás. Annyi még a feltétel, hogy a jelentkezőknek le kell rendelkezniük a 200 órás Agni-jóga oktatói, vagy bármilyen más 200 órás jógaoktatói végzettséggel. 


A tanfolyamot úgy éri meg nekünk tartani, ha legalább 12-en vannak rajta, de 7 fő alatt már nem igazán rentábilis. Erre persze lehet mondani, hogy ez az Atma problémája, és nem a felhasználóké. Az idei tanfolyam végülis meg lesz tartva, attól függetlenül, hogy hányan jelentkeznek rá. Főleg azért, mert az eddigi három végzett Agni-oktatói csoportnak megígértük, hogy ezen a képzésen is részt vehetnek. Szóval idén mindenképpen meg lesz tartva a tanfolyam, de jövő évben már lehet, hogy elmarad, ha megint alacsony lesz az érdeklődés. A harminc-egynéhány végzős agnis közül többen is mondták, hogy jövőre eljönnének, de idén nem fér bele nekik. 


Tudom én, hogy egy év nagy idő, és lehet, hogy most azt gondolom, hogy egy év múlva akarok majd csinálni valamit, de ahogy eltelik az egy év, lehet, hogy már teljesen másképpen fogok gondolkodni. Azt is tudom, hogy nehéz manapság rávenni az embereket arra, hogy kilenc hétvégét végigtanuljanak, meg lejárják a gyakorló órákat meg satöbbi, hiszen az eddigi Agni-oktatóin is voltak olyanok, akik menet közben gondolták meg magukat. 


Azt is tudom, hogy 300 ezer forint az nagy pénz, főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben. De szerintem ahogyan az időre is igaz, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja, úgy a pénzre is igaz, hogy arra tud pénzt szerezni, amit fontosnak tart. Sőt, az is igaz, hogy az astanga nem mindenkinek való, és lehet, hogy sokan a 200 órás végzettségük birtokában hátradőlnek és azt mondják: "Igen, jógaoktató akarok lenni, de nem Astangát akarok oktatni." Ezt is megértem, éppen ezért gondolom, hogy most először, és talán utoljára szeretnénk lehetőséget oktatni azoknak, akik itthon, magyar nyelven, az Atma oktatóinak tapasztalatait felhasználva szeretné nagyon alaposan megismerni az astanga vinyásza jóga elméletét és gyakorlatát, szeretné helyese megtanulni a pózokat, nem csak végezni, de oktatni is különböző képességű és állapotú embereknek, és szeretné részletesen végigtanulmányozni az ászanák anatómiai hátterét, mélyebben megismerni a bandhákat és a légzés működési mechanizmusát. 


A tanfolyamon egyébként törzsanyaga lesz az egyes és kettes sorozat gyakorlása és igazítása, és még a harmadik sorozatba is bele fogunk kóstolni. Vannak emberek, akik a félelmeiket táplálják, és azzal áltatják magukat egész életükben, hogy ők még nem elég jók. Vannak olyanok, akik csak álmodoznak, de nem hajlandók megtenni azt az erőfeszítést, ami az álmot elválasztja a valóságtól. És vannak olyanok is, akik azt gondolják, hogy elmennek egy-két workshopra, és utána már kompetens módon tudják oktatni az astanga rendszert. Ha te nem tartozol ezek közé, és azt gondolod, hogy életed legfontosabb találkozása volt, amikor először beléptél egy astanga-órára, akkor itt a (talán soha vissza nem térő) lehetőség, hogy valóra váltsd az álmodat. 


Igen, vannak, és lesznek is Astanga-oktatói tanfolyamok külföldön és Indiában is. nem biztos, hogy olyan alaposak, mint amit mi nyújtunk az Atmában, de legalább egy-két hónap alatt megvagy vele. Árban sem olcsóbbak, sőt! És nem, nincs astanga rendőrség és kopirájt, senki nem fog ügyvéddel fenyegetőzve kopogtatni az ajtódon, hogy te milyen jogcímen oktatod az astangát. De szerintem minden oktatóban kellene, hogy legyen annyi lelkiismeret és igényesség, hogy tényleg akkor áll oda oktatni, ha megfelelő képzést kapott, és azt viszont garantálni tudom, hogy nem agyaggalamb-lövészettel fognak telni az oktatói tanfolyam napjai, hanem ténylegesen hasznos, praktikus és fontos ismereteket fogunk átadni, hogy a legfelkészültebb astanga-tanárokat eresszük útjukra 2013-ban. 


Azt is tudom, hogy jelen pillanatban túlkínálat van jógából és oktatókból is Budapesten, ami azt jelenti, hogy csak a legfelkészültebbek fognak hosszú távon megmaradni a pályán. Ha viszont az astanga az életed szerelme, és igazán hiszel abban, hogy ez egy fontos és jó dolog, akkor bizonyára sikerekre számíthatsz a karrieredben is, mert hinni fogsz benne, hogy a jóga a legnagyobb ajándék az emberiség számára. 

Nincsenek megjegyzések: