2012. május 4., péntek

Jóga férfiaknak (is) :-)

Ha eddig nem tették volna kedves férfitársaim, akkor Michael Taylor most megmondja, hogy miért is érdemes a férfiaknak is kipróbálni a jógát, sőt, a mindennapi rutinjuk részévé is tenni. És hogy ki is az a Michael Taylor? Hát nem más, mint Tara Stiles, az egyik legmenőbb New York-i jógadíva férje. Három érvet sorol fel, de én azért kiegészíteném még egy pár gondolattal, ami a cikkében is felbukkan.


1. A jóga gyógyít. Régóta ismerjük a sport, a testmozgás terápiás hatásait, de a jóga az a testmozgás, ami a tudatos légzéssel és a tudatos táplálkozással összekapcsolva a legteljesebb terápiás hatást fejt ki a betegségek tucatja esetében. Én azt mondom, hogy aki nem jógázik minden nap, az még nem is érezte magát sohasem egészségesnek. 


2. A jóga fiatalít. A jóga méregtelenítő, az idegrendszert és a hormonokat, valamint a gondolkodásunkat kiegyensúlyozó hatása miatt képes sokáig fiatalon tartani a szervezetünket. A leginkább öregítő tényezők az életünkben ugyanis a helytelen táplálkozás, a káros szenvedélyek, a stressz és a mozgásszegény életmód. A jógi a legtöbbször mindezeken a területeken képes javítani, így sokkal fiatalosabb és boldogabb lesz.


3. A jóga erősít. Persze ha nagy izmokat szeretnél, akkor még valamit kell csinálni mellette, de a jóga nagyon jól megerősíti a belső (core) izmokat, ami jó hatással van a gerincünk és a belső szerveink működésére, és az izmok koordinációja is sokkal jobb lesz. Pontosan azon a területen dolgozik, amit más sportok nem érintenek meg, és a hajlékonyságot is jelentősen növeli, amit viszont a legtöbb sportoló elhanyagol, így sérülésről sérülésre edzenek. 


4. A jóga gyorsít. Mondjuk ezt nem vettem észre a Thaibox edzéseken, ahol az edzőm mindig azt mondja, hogy olyan lassan mozgok, mint egy nehézsúlyú. Persze alapból is lassú voltam. Viszont az igaz, hogy a jóga fejleszti az állóképességet, a kardiót, csökkenti a fáradékonyságot és a regenerációs időt. A mozgáskoordináció is jobb, és ha az elménk tiszta, akkor a reflexeink is jobbak lesznek. A pózok kitartása pedig elősegíti azt is, hogy egyik testhelyzetből a másikba könnyen tudjunk mozdulni, vagyis közvetve tényleg segíti a gyorsaságbot.


5. A jóga ügyesebbé tesz. A jóga képessé tesz bennünket arra, hogy elképzelhetetlen dolgokat is végrehajtsunk, nem csak azért, mert olyan sokféle irányba tekergetjük gyakorlás közben, és teljesen űrbéli pózokat veszünk fel, hanem azért is, mert a hatására elhisszük, hogy képesek vagyunk megtenni azt, amit szeretnénk. Főleg, ha eleget gyakoroljuk, és a megfelelő módon. De nem csak a mozgás hanem a kapcsolataink, a teherbírásunk, a stressztűrésünk, a kommunikációnk és általában minden paraméterünk fejlődni fog a jóga hatására. 


És nem utolsó sorban, jó csajok járnak a jógaórákra :-).

Nincsenek megjegyzések: