2012. május 18., péntek

Odaadás az Ísvara iránt

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:


"1.23. ísvara-pranidhánád vá
ísvara - Isten; pranidhánát - odaadásból; - vagy pedig.


Vagy pedig az Isten iránti odaadásból.


Vjásza szerint, ez a szútra válasz arra a kérdésre, hogy vannak-e más utak a szamádhi elérésére az eddigiekben ismertetetteken kívül.


A szamádhit az Ísvara iránti odaadás által is el lehet érni, ás ezt az állítást több helyen is megismétli a Jóga-szútra. Az "Ísvara" a Legfelsőbb Lényre vagy Úrra utaló általános kifejezés. Ez azt jelzi, hogy nincs konkrét kapcsolata valamely vallással. Az istenhívők behelyettesíthetik azt a nevét Istennek, amelyiken ők imádjál, legyen az Isten, Jehova, Visnu vagy bármi más. 


Nagyon érdekes, hogy Patandzsali itt megemlíti a Legfelső Lény iránti odaadást. Bár a Jóga-szútra fő témája a jóga, nevezetesen a Rádzsa-jóga és az Ashtanga-jóga módszereinek technikai oktatása, a meghódolás ösvényét (a bhakti-jógát) is elismeri és leírja.


Ebben a tekintetben a Jóga-szútra a Bhagavad-gítá tükörképe, amely elsődlegesen a Bhakti-jógával foglalkozik, de az Ashtanga-jóga útját is elismeri. Mindkét írás elfogad egy harmadik utat is, a tudás útját (gjána-jóga). India aranykorában nagyon gazdag,sokszínű kultúrával rendelkezett, és az emberek rájöttek, hogy a felszabadulás bármelyik három út segítségével lehetséges volt. Ez sokszor ahhoz vezetett, hogy mindhármat említették, még akkor is, ha egy olyan írás, mint a Jóga-szútra főként egyre koncentrál a három közül. 


A Legfelsőbb Lényen történő állandó meditáció alkotja az odaadás ösvényét. Ezen az úton minden tettünkkel és gondolatunkkal meg kell hódolnunk, és ki kell fejlesztenünk a Legfelsőbb Lény iránti intenzív szeretet érzését. Ez az intenzív szeretet (bhakti) vonzani fogja a Legfelsőbb Lény kegyét, aki szamádhiban és felszabadulásban fogja részesíteni a jógit. Vannak olyan jóga-iskolák, amelyek ezt az utat fogadják el az egyetlen helyes módnak a jóga gyakorlására. Különösen ma Indiában a legtöbb jóga-iskola a bhaktit támogatja, beleértve a vaisnava és a saivita iskolákat is. (T. Krisnamácsárja vaisnava volt, K. Pattabhi Jois pedig saivita). Ezekkel az iskolákkal ellentétben ott vannak a szánkhja iskolák - Patandzsali jóga-iskolája és Sankara Advaita Védánta iskolája, amelyek több hangsúlyt fektetnek a meditáció gyakorlására és az egyéni megvalósításra. Az upanisadok és a Barhma-szútra mindkét megközelítést tartalmazza.


Mindazonáltal a Legfelsőbb Lény (Ísvara) megjelenítése az az egy pont, amiben patandzsali elkanyarodik a szánkhja rendszertől. Az a szánkhja, amelyre Patandzsali ráültette a jóga technikáit egy meditációs rendszer, amely az egész világot huszonöt kategóriára osztva írja le. Patandzsali mindezeket a kategóriákat megtartva hozzáadott egy huszonhatodikat, az Isvarát. Patandzsali rendszerét ezért néha az "Ísvarával rendelkező szánkhja" rendszerként jellemzik."

Nincsenek megjegyzések: