2013. május 14., kedd

A láthatatlanná válás művészete

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"3.21. kája-rúpa-szamjamát tad-gráhja-sakti-sztambhé csaksuh prakása-szamprajógé

kája – a test; rúpa – forma; szamjamát – a szamjama által; tat – az; gráhja – érzékelő; sakti – erő; sztambhé – felfüggesztés által; csaksuh – a szem; prakása – fény; szamprajóga – a kapcsolat hiánya; antardhánam – láthatatlan lévén.

Ha a szamjamát a test formájára irányítjuk, akkor annak láthatósága felfüggesztődik. Ez azáltal történik, hogy a fény a testünkről nem jut a megfigyelő szemébe.

Ahhoz, hogy ennek mechanizmusát megértsük, a szánkhja filozófia rendszeréhez kell fordulnunk, amely a Jóga-szútra filozófiai alapja. Az összes múltbeli gondolatunk és érzelmünk (szamszkára) feltételekhez kötöttséggé (vászaná) sűrűsödik össze. Az összes múltbeli vászaná (vagy azok domináns kombinációja) finomfizikai testté (linga) sűrűsödik össze. A halálkor a linga megnyilvánít egy új durva fizikai testet (szthúla saríra), ami az élvezet és szenvedés élményeivel lát el bennünket, amíg idővel szert nem teszünk az önvalóról szóló tudásra. Ez a megnyilvánulás a finom fizikai elemeken (tanmátrákon) keresztül történik, amelyek képesek kivetíteni magukat a durva elemekre (mahábhútákra). Minden finom elemhez kapcsolódik egy finom érzék. Például a forma elem a látásérzékeléshez kapcsolódik, a hang elem pedig a halláshoz.

A finom elemek (tanmátrák) és az érzékek (indriják), amik a meditáció haladó tárgyai, jól ismertek a jógi előtt a szamápatti gyakorlásából. A szamápattiban először durva, majd fokozatosan finomodó tárgyakat választunk a meditációhoz. Amikor a jógi a forma (rúpa) finom elemére irányítja a szamjamát, akkor meg tudja akadályozni annak kivetülését a tűz durva fizikai elembe (emlékezzünk, hogy a linga, vagyis a finom fizikai test nyilvánította meg a durva fizikai testet). A durva fizikai test még mindig ott van, de nem tükröz vissza semmilyen fényt, amit a megfigyelő szeme érzékelni tudna. Egy tárgy láthatósága attól függ, mennyire képes visszaverni a fénysugarakat, amik a felületére érkeznek. A mi esetünkben a felszín „nincs ott”, így a fény egyenesen átmegy a testen.

Hasonló módon lehet Vjásza szerint a többi érzékszerv érzékelését is felfüggeszteni. Például, ha a hang finom elemre irányítjuk a szamjamát, akkor elkerülhetjük azt, hogy meghalljanak. Szükségtelen mondani, hogy e képesség megszerzéséhez először képesnek kell lenni érzékelni a finom elemeket az elmélkedés feletti szamápattiban (1.44-es szútra). Utána képessé kell lennünk hozzáadni a dháranát és a dhjánát anélkül, hogy kiesnénk a mély objektív szamádhiból."

Nincsenek megjegyzések: