2013. május 3., péntek

Csontterápia

Gyógyulásom negyedik hetébe léptem, már kisebb a gipsz a kezemen, és május 15-én le is fogják venni. Rájöttem, hogy akármilyen űberjógi is az ember, egy csonttörés gyúgyulása akkor is 4-6 hét. A múlt csütörtöki röntgenen már úgy láttam, hogy 60-70%-osnak mondható a gyógyulás, de azért még nem lehet terhelni a jobb kezemet, csak kisebb tárgyakat tudok fogni vele. A fájdalomérzet a napokban kezdett eltűnedezni, bár bizonyos mozdulatoknál még bele-belenyilall a fájdalom a törött részbe. Szerencsére múlt csütörtökön lecserélték a hónaljig tartó gipszet alkarosra, és így már kevésbé izzadok bele. A könyököm kimozgatása 2-3 napig tartott. Ez egy jó tanulság, hogy ha egy ízületet nem mozgatsz 2-3 hétig, vagy legalábbis nem viszed el az ízületi mozgáshatárig, akkor alaposan beszűkül, és sokkal rosszabbul fog funkcionálni. Vagyis mozgásban, nyújtásban van az élet, ha nem használod a testedet, akkor félig halott vagy, még ha ver is a szíved.

Krishnamacharya is ezt mondta az idősödő tanítványainak, hogy gyakorolják a vjájámát, ami a birkózók bemelegítő gyakorlatait jelenti Indiában, és napüdvözletből, guggolásokból, mindenféle saját testsúlyos tornagyakorlatokból és az ízületek minden irányba történő kimozgatásából áll. A testünk akkor fog jól szolgálni bennünket, ha használjuk, ameddig benne lakunk. Én sem henyéltem a kéztörésem alatt, mert ilyenkor a hirtelen megcsappanó mozgásmennyiség miatt az ember könnyen felszed egy pár kilót, ami hat hét alatt akár tíz vagy még több is lehet. A mozgással azért óvatosnak kellett lennem, hogy ne izzadjak bele nagyon a gipszbe, illetve ne rázzam a jobb karomat, amíg nem forrt össze a csont. Így futás, bicikli kizárva, kardiónak maradt a lépcsőzés. Ma merészkedtem ki egy elhagyatott útra először görkorizni itt a Balatonon, de ez is inkább siklás volt, mint száguldás. Jövő héten megpróbálom majd a biciklit, ha már nem fog fájni a kezem.

Lábra és hasra azért tudtam edzeni, illetve a bal karommal sem tétlenkedtem. Otthon elővettem az egykezes súlyzót és erősítettem, mert így elvileg a jobb karom hamarabb tud majd regenerálódni. Elég szembetűnő is a különbség a két karom vastagsága között, de hát majd felhúzom a jobb oldalamat is hozzá :-) A street workoutból leginkább az egykezes inverz evezést és az egykezes fekvőtámaszt tudtam gyakorolni, de szerintem fontos, hogy ilyenkor ne tespedjen el az ember, ne essen ki a mozgásból. Amíg élünk, mozgunk, jógázunk, azt csináljuk, amit tudunk. A jógába is egészen belelassultam, a vinyásza ugye kizárva, amíg nem veszik le a gipszet, így jin jógáztam. Az előrehajlítások, csípőnyitások, nyújtások hanyatt fekve nagyon jól estek, mert éreztem ám, hogy pár nap alatt is hogy beszűkült a gerincem, medencém, csípőm mozgástartománya. Egyre több gyakorlatot meg tudok csinálni, most már a fejenállás is megy, lassan elkezdem az álló gyakorlatokat és az álló előrehajlításokat meg a hátrahajlításokat is hozzátenni a gyakorlásomhoz.

De nem is ez a lényeg, hiszen minden törés, sérülés egyedi dolog, nem lehet egy az egyben azt a forgatókönyvet megismételni, amit én kitaláltam. De az a lényeg, hogy nem kell betespedni, mozogni kell terápiás jelleggel, amint tudunk. Inkább arról írnák egy pár gondolatot, hogy milyen más módszerekkel lehet elősegíteni a csonttörés gyógyulását, bár az én esetemben sem feleződött le a gyógyulási idő csak ettől.

Vannak homepátiás szerek, amelyek elősegítik a csontgyógyulást, de ezt érdemes egy homeopata orvostól megkérdezni. Én nem nagyon hiszek benne, de beszedtem azért két adag fehér bogyót. Bioptron gyógylámpát is használtam, napi tíz percig sárga fénnyel, de elvileg lehet többször is. A sárga fény elősegíti a szövetépülést, remélem erősödött a csontom tőle, bár több fájdalmat is éreztem közben, az az igazság. Vannak gyógyteák, amelyek szintén csontforrasztó hatásúak, a zsúrlóról hallottam, de interneten lehet még találni listákat. Rendeltem Amerikából egy csontforrasztó csodakapszulát is, de lehet, hogy mire ideér, már leveszik a gipszemet :-). A leginkább a táplálkozásban hiszek, mert a testünk azokból az anyagokból épül fel, amiket az ételekkel elfogyasztunk. Ennek is utánanéztem, és azt tapasztaltam, hogy én eleve úgy táplálkozom, ahogy a szakértők ajánlják a csontok gyors regenerációjához.

Ha például az étrendünkben kevés a vitamin és ásványi anyag, akkor egy eleve hiányállapotokkal küszködő szervezet számára nehezebb a sérülés regenerálása, mint ha fel lennének töltve a tápanyag-raktáraink. A csontszintézishez fehérje kell, de a legtöbb szakcikk nem javasolja az állati eredetű fehérjéket és a tejterméket sem, mert ezeknek az emésztése során sok káros szabadgyök keletkezik. A sérülés következtében a szervezetben szintén szabadgyökök szabadulnak fel, így jobban hasznosulnak a növényi fehérjék, például a kendermag, spenót, brokkoli, avokádó, banán. A zöld levelesek fogyasztása szintén előnyös, mert a klorofill csökkenti a gyulladást, és érdemes több antioxidánst is fogyasztani, hogy meggyorsítsuk a szöveti regenerációt. Én reggel-este ittam egy speciális csontforrasztó turmixot, amit én dolgoztam ki: banán, alma, spenót, matcha zöld teapor, spirulina, chlorella, kőalga, Aloe Vera. Az algákban ugyanis sok a kalcium, de viszont a beépüléséhez magnéziumra és D-vitaminra is szükség van. Magnézium pedig nem a tejtermékekben van, bármennyire is ajánlja a propaganda a joghurtot és egyéb tejterméket csontritkulásra, hanem a következőkben: zabkorpa, szárított zöldfűszerek, tökmag, napraforgómag, paradió, kakaó, lenmag, szezám, mandula, kesu és szójabab. D-vitamin pedig a napfényben van, úgyhogy napoztam sokat, minden nap :-)  

Jó sok citrusfélét fogyasztottam, de mellé 2 gramm C-vitamint és egy összetett vitaminkapszulát is, amit egyébként is szoktam. Az antioxidánsok közül a goji bogyó és az Acai szintén minden nap szerepelnek az étrendemben. A korábban említett Maca gyökér pora is nagyon jó szövetépítő hatású, azt is érdemes belekeverni a turmixokba. Az olajos magvak és a hülvelyesek is kiváló fehérjeforrások, ilyenkor azokat is be lehet vetni (de máskor se hagyjuk ki).

Nagyjából ennyi, és mint a legtöbb betegség esetében, a csontsérülések regenerációjának is kedvezőbb a lúgos közeg, mint a savas. Szóval ha valaki nagyon savasító étrendet folytat (sok húsétel, szénhidrátok, feldolgozott élelmiszerek, cukros, alkoholos italok, savanyított, tartósított ételek, magyaros koszt), akkor számíthat rá, hogy lassabban fognak regenerálódni a szövetei, mint ha sok gyümölcsöt, zöldséget, zöld növényt és csírát fogyaszt. A búzafűlevet nem próbáltam ki, de nem kizárt, hogy az is kedvező hatású ilyenkor.

A tanácsom természetesen mindenkinek az, hogy figyeljünk oda sportolás közben, és ne vállaljunk fölösleges kockázatot, de ha végül mégsem kerülhetjük el a karmánkat, és lesérülünk, akkor a fenti tapasztalatok talán némi támpontot adhatnak a hatékonyabb regenerációhoz és a jó kedélyállapot megőrzéséhez is, amíg a sérülésünk korlátoz a megszokott életmódunkban. 

Nincsenek megjegyzések: