2013. május 21., kedd

Meditáció az érzelmeken

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"3.24. maitrjádisu baláni

maitrí – barátság; ádisu – kezdve; baláni – erőket.

Ha a barátságra, együttérzésre és örömre irányítjuk a szamjamát, akkor szert teszünk azok erejére.

Ez a szútra az 1.33-as szútrához kapcsolódik. Ott Patandzsali azt javasolta, hogy legyünk barátságosak a boldogokkal, és együttérzők az elesettekkel, érezzünk örömöt, ha erényes emberekkel találkozunk, és legyünk közömbösek, ha bűnösökkel találkozunk. Ha az első három érzelemre irányítjuk a szamjamát, Vjásza azt mondja, hogy kimeríthetetlen energiára teszünk szert. Szerinte a közömbösség nem alkalmas a szamjama tárgyának. Ez önmagában nem érzelem, hanem, ahogy Vigjánabhiksu magyarázza, az érzelem, mint például a barátság hiánya. Mivel ez csak más érzelmek hiánya, nem lehetséges a rá irányított szamjama, és semmilyen erő nem származik belőle.

A három másik érzelemre irányított szamjamából pedig az az erő származik, hogy maradandóan megszilárdulunk ezekben az érzelmekben, a körülményektől függetlenül. Vachaspati Mishra úgy magyarázza, hogy „a jógi szert tesz arra az erőre, hogy mindenkit boldoggá tegyen, és megszabadítja az élőlényeket a fájdalomtól.”

Miért származik kimeríthetetlen energia ebből a szamjamából? A jóga tanítása szerint egy végtelen energiaforrással rendelkezünk a gerinc tövében a Kundaliní kígyó-energiája formájában. Az, hogy mennyire blokkolt ez az energia, a feltételekhez kötöttségünktől függ, ami pedig meghatározza, hogy melyik csakrák nyitottak, és melyek vannak blokkolva. A fent leírt szamjama megszabadít bennünket a feltételekhez kötöttségtől, ami nem más, mint annak mértéke, hogy mennyire korlátoznak bennünket a múltbeli sérelmek. A szamjama függetlenné tesz, mert a Patandzsali által felsorolt három esetben nem a múltbeli feltételekhez kötöttségünk alapján reagálunk. Ez képessé tesz bennünket arra, hogy az összes energiaforrásunkhoz hozzáférjünk."

Nincsenek megjegyzések: