2013. május 12., vasárnap

A majúrászana mitológiája

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Pincsha-majúrászana (pávatoll-póz) és majúrászana (pávapóz)

A majúra pávát jelent. A pávákról azt tartják, hogy immunisak a kígyómarásra és más mérgekre, és ez a tulajdonság a következő mítoszon keresztül köti őket össze Sivával.
Amikor a dévák és a démonok kiköpülték az okozati óceánt, hogy megkapják a halhatatlanság nektárját, megjelent a világot elpusztító nagy méreg, a Kalakuta. Mivel az egész világot pusztulással fenyegette, a dévák megkérték az Úr Sivát, hogy szippantsa fel, mivel tudták, hogy sohasem utasít vissza semmilyen kérést. Amikor a mérget a szájába vette, a felesége, Umá hátulról odalépett hozzá, és megszorította a torkát, hogy ne nyelje le és ne haljon meg. Így a méreg a torkában maradt, és kékre festette azt, azért kapta a Nilákantha (kéktorkú) nevet. Mivel a páva is kék torkú, a Szkanda Purána Majúrésának és Majúrésvarának is nevezi, mindkettő név azt jelenti, hogy „a pávák Ura”

Ennek megfelelően, a majúrászanáról és a pincsha-majúrászanáról is azt írják, hogy képes eltávolítani a méreganyagokat a hasi szervekből, és meggyógyítja a hasi betegségeket, mint például a bél- és gyomorfekélyt.

A páváknak további jelentőséget is tulajdonít az indiai mitológia. A Majúra nevű pávát a mítikus sas, Garuda fiának tartják, aki a tollaiból teremtette őt. A Szkanda Purána szerint Garuda odaadta Majúrát az Úr Szkandának, hogy járműként használja, amikor kinevezték a mennyei hadsereg tábornokává. Így az Úr Szkanda egyik neve Majúrakétu, ami azt jelenti, hogy „pávás zászlajú”. A páva Szaraszvatí Déví, a tanulás, művészetek és a beszéd istennőjének járműve (váhanája) is."

Nincsenek megjegyzések: