2013. május 15., szerda

Száz százalék

Egyik nap jött hozzám egy lány Agnira. Nem először volt már jógázni, mégis annyira szenvedő és tessék-lássék módon csinálta a pózokat, hogy nem is értettem, miért van ott egyáltalán? Persze nyilván sikerült elégetnie 1-200 kalóriát kb, míg ha valaki rendesen odateszi magát, akkor simán 1000 fölött éget egy jógaóra alatt. De nem is ez a lényeg, mert lehet, hogy nem mindenki akar fogyni, pedig erre a lányra igencsak ráfért volna. Sokan tudják ugyanis, hogy a mozgás, a jóga nagyon hasznos, de azzal is tisztában vannak, hogy erőfeszítést igényel, és ha nem rúgjuk seggbe a lustaságunkat, akkor nem fog működni.

Nem azt mondom, hogy iszonyatosan megfeszített izmokkal, totális görcsben kell végigtolni egy jógaórát. Amikor ezt látom valakin, hogy nagyon akarja, és erőlködik, mint pók a lucernásban, akkor arra is rá szoktam szólni, hogy lazujon már le, még a végén meghúzza magát. A jóga az egyensúly kereséséről szól, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell beletenni száz százalék erőfeszítést, koncentrációt. Az egyhegyű elmeállapot száz százalékos mentális koncentrációt jelent, amikor eggyé válunk a pózzal, a légzéssel, a bandhával. Ha nincs ott a száz százalék figyelem, akkor az elme szétszórt marad, és a múlttal, a jövővel, a jógaórán kívüli dolgokkal foglalkozik, amikor a légzésre kellene koncentrálni. Így nem csoda, hogy a gyakorló elfelejt levegőt venni, nem hallani a légzése hangját, és feszült lesz. Aztán amikor feláll a savászanából, semmivel sem érzi jobban magát, mintha a Westendben üldögélt volna másfél órát egy kávézóban. 

Visszatérve a lányra, néha odamentem hozzá, és megkérdeztem, hogy miért nem csinálja rendesen a gyakorlatokat. "Mert nem tudom megcsinálni" - felelte. Persze nem is akarta. Meggyőzte magát, hogy nem megy, talált egy jó kifogást, hogy miért ne kelljen erőfeszítést tenni, kilépni a komfortzónájából. Aztán amikor beleraktam a pózba, akkor csodák csodája - sikerült neki. De még ennek se örült, inkább zaklatásnak vette. Ebből is látszik, ha valaki nem akar jógázni, erőfeszítést tenni. Mert ha akar, és segítséggel sikerül neki a póz, akkor ujjong, mint a kisgyerek, ha nyalókát kap. És ez elindít egy jutalmazó mechanizmust az agyban, amiért legközelebb is el fogsz jönni. Ez alól senki sem kivétel. Ha nincs sikerélmény, akkor megszűnik a motiváció, és kötelességből senki nem jár jógaórára, mivel nem kötelező.

Éppen ma olvastam Coelhotól: "A sors senkivel sem igazságtalan. Mindannyian szabadon döntjük el, hogy szeretjük vagy utáljuk, amit csinálunk. Ha szeretjük, mindennapi tevékenységünkben megtalálhatjuk ugyanazt az örömöt, amit azok éreznek, aki elindultak az álmaik után." Nekem egy totális abszurdum az, hogy valaki szenved jógaórán. És nem attól szenved, hogy a korlátaival küszködik, hanem attól, hogy egyáltalán valaki elvárja tőle, hogy megközelítse a korlátait.

Az igazság az, hogy nagyon ritkán vagyunk képesek kipréselni magunkból a száz százalékot. És itt most nem arról beszélek, hogy eredményorientáltnak kell lenni, hiszen a jóga nem versenysport, hanem egy önmegismerési, önfejlesztési folyamat. Persze terveket kell készíteni, célokat kell kijelölni, és lebontani a folyamatot lépéseire. Patandzsali is ezt tette, és nem szégyen, ha valaki csak az ászanánál tart, és most ismerkedik a jamával és a nijamával. Ha nem lenne szükség lépésekre, fokozatokra, akkor az Ashtanga sem hat sorozatból állna, és Patandzsali is csak egy szútrát írt volna, hogy ülj le, és ess szamádhiba.

Ideális esetben az ember 80-90%-os teljesítményt tud leadni órán, és ehhez belső motivációra van szükség, vagyis akarni kell, nem elég, hogy a tanár rádüvölt, hogy "Csináld rendesen azt a vinyászát!" A tapasztalatom ugyanis az, hogy amikor a gyakorlók berendezkednek a kényelmes gyakorlásra, rászoknak a helyettesítő, gyengített változatokra, amelyeknek igazából az lenne a célja, hogy ideig-óráig használjuk csak őket, akkor bizony egy tapodtat sem fejlődnek évek alatt sem. Van, akinek ez jó, elvan vele, de szerintem ez nem természetes, és az ilyen emberek csak külső motivációból vagy megszokásból járnak órára. Persze még mindig jobb komolytalanul csinálni, mint sehogy se, de a tapasztalat az, hogy ha egész életünkben akarunk jógázni, akkor bizony fejlődni kell, a stagnálás nem egy opció. A fejlődéshez pedig törekedni kell a száz százalékra, ami kényelmetlen, kellemetlen, nehéz és frusztráló. De megvan az eredménye. 

Én mindig szívesen segítek azoknak, akik fejlődni akarnak, akik túl akarják lépni a saját korlátaikat, mert mint tudjuk, ezeket a korlátokat csak mi magunk hoztuk létre, tehát csakis rajtunk múlik, hogy túllépünk-e rajtuk. De aki ragaszkodik a korlátaihoz, mert azokon belül érzi biztonságban magát, aki jobban fél a félelem hiányától és a szabadság érzésétől, mint a félelem korlátozó hatásától, azokon nem nagyon tudok segíteni, ezért is írtam a múlt héten azt a bejegyzést a kettes sorozatról. De ha valaki megpróbálja a lehetetlent, abban azonnal partnere vagyok!  

5 megjegyzés:

Ditti írta...

Szerintem soha nem szabad túlterhelni testünket és olyan testtartásba erőltetni bele, amire még nem vagyunk felkészültek..
Tartsuk tiszteletben a fizikai határainkat...
Az erőfeszítés és a fokozatos fejlődés, törekvés mellett fontos az elengedés a bele lazulás is, hogy gyakoroljuk teljes odafigyeléssel az ászanákat, és hogy a jógát szeretettel közelítsük meg, hogy élvezzük a gyakorlást és találjuk meg minden ászanában a szépséget, hogy járjon át a mozgás és a létezés öröme.


Ha az a lány azt felelte azért nem csinálja rendesen a gyakorlatot mert nem tudja megcsinálni.
Csak a hitet kellett volna és a lelkesedést benne táplálni, biztatni a jógázót hogy ne adja fel nembaj ha még olyan jól nem megy és tökéletesen a gyakorlat. Ne erőltesd ne légy türelmetlen, hidd el hogy idővel és gyakorlással egyre jobban fog menni neki ha a jóga hatását fogja érezni és a lelkesedés áthatja őt, és ráérez igazán milyen jó, akkor nem fogja feladni és fejlődni fog gyakorlása során. Minden fokozatosan menni fog egyre ügyesebben, csak higgye el nincsen lehetetlen, és ha kezdetben küzdelmes és olykor talán fájdalmas és nehéz is az a rendszeres erőfeszítés amit meg kell tenni, de az bizony nagyon sokat jelent.
Egyetlen törekvés és minden lépés a jóga útján fontos és nem hiábavaló! Talán segít ha a gyakorló tud kitűzni valami fontos célt, amiért küzd..
Ha sikerül elmerülni a gyakorlásban, összhangba kerülni a légzéssel, a szivével önmagával s mindennel s mindenkivel és megtapasztaljuk a jóga által kapott ajándékokat, akkor nem fogjuk feladni a gyakorlást, ha érezzük hogy az ad nekünk valamit ami sokat jelent, és örömmel-békével tölt el és jó hatással van ránk.
Van akinek idő kell a fejlődéshez, nem mindenki fejlődik ugyanolyan tempóban. Van aki szeret elmélyülni jobban egy-egy egyszerű ászanában is hosszabb ideig.
Vannak akiknek lelkileg kell erősödni, bízni jobban önmagukban hogy képesek pl. a félelmet leküzdeni a szivükben és bátrak lenni.
Pl. a fejenállás fizikailag nem oly nagyon nehéz, de van akiben félelmet kelt és azt a gondolatot hogy a gyakorlat túl nehéz, nem fog menni. stb.
A félelem v. depresszió, szorongás oldása is egy fontos dolog, hogy segítsük hogy valaki mentálisan-lelkileg is képes legyen megerősödni, és benső ereje legyen és bátorsága ahhoz hogy szembenézzen a kihívásokkal és megpróbálja azt amit nehéznek és lehetetlennek érez!

:-)

Névtelen írta...

a jóga célja nem a fejlődés

Szilvi írta...

szia,
nem voltam még az óráidon, máshová járok már lassan egy éve.
Sajnos van olyan oktató akinél végigszenvedem a másfél órát. A belépéskor kitöltöttem egy űrlapot és első alkalommal minden oktatónak elmondtam, hogy kisizületi artrózisom, kicsi nyitott gerincem van, nem mennek a hátrahajlások, egyebek. De igyekszem! Ismerem már a határaimat, megpróbálom őket tágítani, szeretném hinni, hogy tudok fejlődni. A kérdéses oktató szerintem nem olvasta vagy elfelejtette, hogy milyen gerincbetegségem van, nem partnerként szól hozzám, bántó és elveszi a kedvem a gyakorlástól a viselkedésével :(
Legutóbb a meditáció alatt sem tudtam kikapcsolni a gondolataimat, ami azért túlzás.
Fogalmam sincs, hogy hogyan kezeljem a helyzetet, van olyan hogy az oktató és a jógázó nincs összhangban?
Nem vágyom kitüntetett figyelemre, a kiigazítások sem zavaróak a többi oktatónál, csak Ővele nem működünk...

Gauranga Das írta...

Kedves Szilvi!

Természetesen van olyan, hogy az oktató és a gyakorló nem kompatibilis. Az oktató ezt általában nem fogja szóvá tenni, illetve, ha megfelelően toleráns, és empatikus, akkor igyekszik nem éreztetni a gyakorlóval, hogy nincs összhang, annak érdekében, hogy ne zavarja a tanulási folyamatot. A természetes dolog azonban az, ha a gyakorló felismeri, hogy ezzel az adott tanárral nem jól működik a viszonya, és másik tanárt keres. Az oktató személyisége szerintem nagyon fontos abból a szempontból, hogy mennyire tud inspirálni bennünket a fejlődésre, az erőfeszítésre. A fenti névtelen kommentre is azt reagálnám, hogy bár a tökéletességhez közeli szinten valóban megszűnik az igény a fejlődésre, a lineáris haladásra A-ból a B-be, de kezdő szinten ez mindenkinél jelen lévő pszichológiai igény. Amíg nem érzed, hogy megérkeztél, addig késztetést érzel, hogy haladj. És természetesen azt a tanárt fogod választani, akinek a vezetése alatt a legjobban tudsz haladni.

Szilvi írta...

Kedves Gauranga!
köszönöm a választ, valószínűleg az a baj, hogy az oktatót emelkedett mesternek tartom...