2013. május 29., szerda

Goji bogyó - a fiatalság forrása


Sok superfoodra rámondják, hogy fiatalít, de a Goji az egyik legősibb kínai gyógyhatású gyümölcs, kellemes cseresznye-ízű és viszonylag olcsón hozzáférhető itthon is. A legolcsóbb, ha kimérve vesszük a piacon (Fővám téri csarnok), 5-6000 Ft-os kilónkénti áron lehet kapni. Leginkább a reggeli müzlibe szoktam tenni, este előáztatom egy kicsit a szárított bogyót, de simán rágcsálni is nagyon jó, vagy különböző ételekbe is bele lehet keverni. Szerintem inkább az édességekhez, gyümölcsös fogásokhoz passzol, de van, aki salátába, sós ételekbe is simán belekeveri.

A Goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan anti-oxidánsok.

A szelén és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rák-betegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetén máj-védő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha Goji bogyót fogyasztanak.

A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a lépesméz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén-savat, és több béta-karotint, mint a sárgarépa.


In vitro tanulmányok azt mutatják, hogy a Goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően több féle rák-sejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a rák-sejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumor növekedés a Goji bogyót hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a Goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a limfocita aktivitása, és vérük „megfiatalodott“.

Gyógyhatásai


A közönséges vagy kínai ördögcérna, avagy lícium-cserje bogyói gazdagok antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzik a szervezet vitalizálódását: a megfelelően elkészített Goji-ital támogatja a regenerációt, immunerősítő hatással bír, javítja az emlékezőképességet. fokozza a férfierőt, segít fenntartani az egészséges keringési rendszert, látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterin szintet. Enyhíti a fejfájást és a szédülést.


Csillapítja a stresszt és az idegességet, javítja az alvás minőségét. Elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést, támogatja a fogyókúrás folyamatot. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Enyhíti a változó kori tüneteket. Erősíti a csontokat és az izmokat. Segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket, segít megelőzni a korai öregedést. Mindemellett sosem szabad elfelejteni, hogy az egészséges életmód sokkal összetettebb annál, mintsem, hogy néhány szem bogyóval megváltsuk…

DNS-ünk sérülése megnyitja az ajtót minden elképzelhető betegségnek és gyorsítja az öregedést. Ez a folyamat a szabad gyökök miatt van, ami a normál anyagcsere és a mérgező anyagoktól való megszabadulás terméke. Bár szervezetünk képes a folyamatos megújulásra, modern kori életvitelünk miatt túlterheltté válhat a szabadgyököktől, különösen ahogy öregszünk. Ez az egészséges sejtek korai halálához vezet, ami hozzájárul egy sor degeneratív betegséghez (Alzheimer-kór, Parkinson kór, cukorbetegség, kóros elhízás, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek) és mutáns sejtek kialakulásához, ami rákhoz vezethet, hacsak az antioxidánsok el nem hárítják a támadást.

Szervezetünk antioxidáns szintje legegyszerűbben magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek bevitelével növelhető.

A Goji antioxidáns szintje az egyik legmagasabb az élelmiszerek között: 25 000 µmolTE/100g körül mozog az ORAC skála szerint, ami 55-szöröse a karfiolénak, 10-szerese a narancsénak és 5-szöröse az aszalt szilváénak.

Még több gyógyhatásól olvashatunk Antal Vali blogjában.

És végül egy igazán különleges csokimuffin-recept, amit nyugodtan tolhatunk bűntudat nélkül (és ez most nem Update-szöveg!):

Nyers vegán csokis muffin goji-bogyóval (4 pogácsa)

Tészta: 1/3 cup (2 decis) zabpehely, dió, datolya, mazsola
1/4 cup nyers bio kakaópor
Goji bogyó ízlés szerint

Töltelék: 1/3 cup olvasztott kakaóvaj, datolya, kakaópor
1/4 teáskanál fahéj, himalája só, csilipor
Magtej ízlés szerint (mandula, dió stb.)
Édesítő ízlés szerint (agavé szirup, stevia, xylit, méz stb., de szerintem anélkül is elég édes)

Daráljuk le a zabpelyhet, diót és kakaóport a turmixban (jó erős turmixgép kell hozzá) amíg durva liszt nem lesz belőle. Igazából kávédaráló jobb, de annak kicsi a tartálya. Adjuk hozzá a datolyát és a mazsolát, hogy összeálljon. A keverék kétharmadából készítsünk kis pohárkákat muffin-formában. Tegyük be a hűtőbe. A maradékot nyomjuk bele ugyanolyan átmérőjű keksz--formákba, ez lesz a teteje. Szintén hűtőbe vele. Persze aki nem ennyire igényes a designra, az formák nélkül is kimintázhatja. 

A töltelék készítése: daráljuk le az összes alkotóelemet sima keverékké, tegyünk hozzá annyi magtejet, amitől krémes állaga lesz. Vegyük ki a tésztapohárkákat a formákból, és töltsük bele. Tegyük rá a tetejét. Görgessük bele csokireszelékbe, és szórjuk meg bőven Goji bogyóval. Igazán fanatikusok a töltelékbe is keverhetnek. Kakakó és Kakaóvaj helyett lehet kókuszvajjal és karobbal is készíteni. Zabpehely helyett hajdinapehely is mehet bele. Jó étvágyat! :-)

Nincsenek megjegyzések: