2013. május 25., szombat

A vátájanászana mitológiája

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Vátájanászana (ablak-póz)

A váta szelet jelent, a jána utat, tehát a vátájana a szél útját jelenti. Így ezt a kifejezést általában az ablakra szokták használni, ami a szél útját biztosítja egy házban. A vátájanászana éppen ezért „ablak-pózt” jelent. A vátájana eredeti értelme, mint egy nyílás, melyen keresztülfúj a szél, most is jelen van az angol window szóban.

A vátájanászanában az ablak a féllótuszban lévő láb térde és a támaszkodó láb talpa közötti rés. A pózban az a célunk, hogy a térd és a talp összeérjen. Amikor összeérnek, akkor úgy tekintik, hogy az ablak zárva van."

Megjegzés: A póz nevének második elterjedt fordítása az „ugró ló póz”. Míg az „ablakpóz” elnevezés legfeljebb a lábak pozíciójára értelmezhető, a levegőben ugró ló alakja sokkal jobban hasonlít a test formájára a pózban. A féllótuszban lévő láb a ló farka, a földön támaszkodó láb a hátsó lába, az összefont karok pedig a mellső lábai. A törzs hátrahajlítása és emelése is azt a mozdulatot utánozza, amit a ló tesz, amikor ágaskodik. Így a póz igazából szerintem az élettelen tárgyak kategóriája helyett az állatokat leíró pózok kategóriájába illik.

A ló pedig nagyon fontos állat a hindu mitológiában, hiszen a harcosok és hadvezérek jelentős része lovon közlekedett. A leghíresebb Istenség Kalki, vagyis Visnu tizedik inkarnációja, aki a jelenlegi korszak, a Kali-júga végén fog megjelenni (427 ezer év múlva), egy fehér lovon, és kardjával megszabadítja a földet a bűnös uralkodóktól. Kalki ábrázolása valamelyest emlékeztet Sárkányölő Szent Györgyre, aki szintén a gonoszt pusztítja el dárdájával, és fehér lovon ül.

Nincsenek megjegyzések: