2016. szeptember 18., vasárnap

A karakterpáncél

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

"Wilhelm Reich munkája az elnyomott szexuális energiával jól példázza ezeket az elveket. Ő fogalmazta meg a „karakter-páncél” elvét, mely izomfeszültség és tartásbeli merevség formájában érezteti az ösztönszintű vágyakból és az egó védő funkcióiból kialakuló „karakter-ellenállást”.

A karakter-páncél Reich szerint olyan védekező mechanizmusok rétegeit jelenti, melyek pszichoszomatikusan áttevődnek a fizikai testre, és és képletesen a geológiai vagy földtörténeti rétegekhez hasonlíthatóak. Mint ilyen, ezek a rétegek a páciens „megkövesedett múltját” mutatják, és általában a legmélyebb feszültségek a legrégebbiek. Reich azt állítja, hogy azok a konfliktusok, melyek az élet bizonyos szakaszában aktívak voltak, tartós nyomot hagynak a személyiségünkben, fizikai és mentális merevség formájában. Mindegyik konfliktus egy réteket képez az egyén karakterében. A karakterstruktúra minden egyes rétege az élettörténete egy része, mely más, vagyis fizikai formában őrződik meg, és továbbra is aktív. Reich megmutatta, hogy a rétegek fellazításával a régi konfliktusok többé-kevésbé könnyen feléleszthetőek. Ha különösen sok réteg volt, és automatikusan funkcionáltak, vagyis egységet alkottak, melyen különösen nehéz volt áthatolni, az élőlényt körülvevő páncélnak tűntek. A páncél lehet felszínes vagy mélyen fekvő, szivacs puhaságú vagy kőkemény. Viszont minden esetben az a funkciója, hogy megvédjen a kellemetlen élményektől.

A reichi pszichológus-iskolák különböző gyakorlatokat fejlesztettek ki, melyek az ászanákra és a múdrákra emlékeztetnek, a felgyülemlett érzelmek, szorongások és elnyomások felszabadítása céljából. Ezek a gyakorlatok a prána felszabadítására fókuszálnak, melyet ők bioenergiának neveznek. Ez pedig sok szempontból emlékeztet a múla bandhára és más jóga-technikákra. Azonban sem az abreaktív, a reichi, vagy a relaxációs terápiák nem alkalmazzák a gát összehúzását, nem beszélve a perineális testről vagy a méhnyakról.

A múla bandha technikája évezredeken keresztül szigorúan őrzött titok volt. A múládhára csakra összehúzása erőteljesebb technika, mint az összes modern pszichológiai technika együttvéve. Gyerekjátéknak tűnnek egy olyan technikához képest, amely végtelen gyönyört, tudást és felszabadulást ígér.

Számos esetet láttunk, amikor a súlyos depresszió gyorsan és érzelmi vagy pszichés trauma nélkül megszűnt a múla bandha gyakorlása által, bár az alanyok közel álltak az öngyilkossághoz. Átéltél a régi emlékeiket, érzelmeiket és élményeiket, de mivel képzettek voltak az elkülönült tudatosság terén, az emlékeik úgy áramlottak a tudatos elmébe és utána onnan ki, mint ahogyan a buborékok ártalmatlanul felemelkednek a víz felszínére és kipukkadnak.

A múla bandhának tehát megvan a potenciálja, hogy megszabadítson bennünket a depressziótól, neurózisoktól és egyéb pszichológiai problémáktól, melyek megmételyezik az életörömünket és megakadályozzák, hogy beteljesítsük a potenciálunkat, a Kundaliní sakti felemelésén keresztül. A múla bandha biztonságos (ha az előírások szerint gyakoroljuk), hatékony és egyszerű. Tisztító hatását is figyelembe véve, mellyel képes „nagytakarítani” a mentális és érzelmi testet, a múla bandha egy olyan technika, mely megnyitja a szabadság, öröm és felszabadulás kapuját."

Nincsenek megjegyzések: