2016. szeptember 27., kedd

A légzéshullámok

Újabb részlet  Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Fekvő kétrészes fel-le légzéshullám


A légzésminta gyors és hatékony felszabadításához, és az óceáni légzés megtapasztalásához a „Légzéshullámok” nevű gyakorlatsort fogjuk alkalmazni. Ezek a gyakorlatok olyan rezonanciás frekvenciákat hoznak létre a testünkben, melyek lebontják azokat az energiablokkokat, melyek nem engedik a totális légzés és a valódi élet érzésének megtapasztalását.

Az első gyakorlatban feküdjünk a hátunkra. Egyes gyakorlók könnyebben megtapasztalják a légzést, ha behajlítják és összezárják a térdüket. Feküdjünk puha felületre, például egy szőnyegre vagy takaróra, hogy kényelmes legyen. Most helyezzük az egyik kezünket, például a balt, a hasunkra. Kilégzés után lélegezzünk be kizárólag a hasba, úgy, hogy a hasfal megemelje a bal tenyerünket a mennyezet felé. Egyes emberek számára, akik megszokták a kizárólagos mellkasi légzést, nehéz lesz ezt megvalósítani, de rendkívül fontos, hogy kitartsunk, amíg képessé nem válunk a kizárólagos hasi légzésre, vagyis jobban mondva szét nem tudjuk osztani a légzésünket ezen a területen. A „Pránájáma: a jóga légzése” című könyvemben elmagyaráztam az érzelmekhez való ragaszkodás és a légzés korlátozása közötti összefüggést a törzs egyes területein, e könyvemben részletesen megtalálható ez az információ (201. old.)


Most helyezzük a jobb kezünket a bordakosár közepére és a következő belégzést csak ebbe a területbe végezzük, úgy, hogy csak a bordakosár táguljon ki, és a hasunk maradjon teljesen statikus. Amikor aktiváljuk a bordakosarat és bekapcsoljuk a légzésciklusba, ellenőrizzük, hogy a légzés csak a legfelső bordáig megy fel, és nem azon túl. A régi jóga-szövegek figyelmeztetnek, hogy ne engedjük felemelkedni a pránát a fejünkbe.

Természetesen a levegő nem fog tudni valójában felemelkedni a fejünkbe, de ha túl magasra lélegzünk be, akkor a koponyaűri nyomás megemelkedik, mivel túl sok vér megy az agyba. Ekkor elkezdhetünk szédülni, de ami fontosabb, hogy a koponyaűri nyomás hullámzása káros hatással van az agy ereire. Tartsuk a levegőt és a nyomást lent a mellkasban, és ne engedjük felemelkedni! Ha eleinte nehéznek találjuk a mellkas elválasztását a fejtől belégzés közben, akkor egyszerűen ne lélegezzük fel olyan magasra, a tüdőcsúcsokig. Ha sikerült belélegezni ebbe a területbe, ellenőrizzük, hogy a kilégzés is ugyanerről a területről indul-e ki, és fújjuk ki az összes levegőt, amit bírunk."

Nincsenek megjegyzések: