2016. szeptember 13., kedd

Pozitív megerősítések

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Az alábbi szankalpák segítenek összhangba kerülni a legmagasabb törekvéseinkkel. Próbáljuk ki ezeket vagy más hasonó szankalpákat, melyekről úgy érezzük, hogy jobban illenek hozzánk, és nézzük meg, hogy mi történik!

  • Mélyen elfogadom és szeretem önmagamat, és ezt a szeretetet megosztom másokkal.
  • Engedem, hogy Isten rajtam keresztül beszéljen és cselekedjen.
  • Csak a szívemben lévő isteni szeretettől vezérelve kommunikálok és cselekszem.
  • Hozzájárulok mások életéhez a szeretet és kreativitás bennem található végtelen forrásából.
  • Hálát és elismerést élek át mindazért, amit kapok és az életem csodájáért.
  • Feltétel nélküli szeretetet sugárzok mindenki felé.
  • Tiszta szívű és önzetlen vagyok.
Ezek és az ehhez hasonló gondolati minták azt képviselik, amikor a megszerzés és átalakítás tüzét (pittát) az intelligencia tüzévé (agnivá) alakítjuk. Mivel a lényünk összes aspektusa összefüggésben van, nem csak a testi technikákat tudjuk használni az elme megváltoztatására, hanem fordítva is. A gyors siker érdekében egyszerre kell dolgozni a testünkön, a légzésmintánkon és az elménken is. Például, ha minden na kondicionáljuk magunkat a fenti gondolatok segítségével, nagyon fel tudjuk erősíteni a hatást, ha a meditáció és a pránájáma előtt és után elismételjük őket, és ha olyan, az agnit fokozó technikákkal kombináljuk, mint a naulí és a kapálabhátí. Azt fogjuk találni, hogy az ilyen gondolati minták kultiválása elősegíti a sikeres meditációs élmény megőrzését, ahelyett, hogy a meditáció vége után nem sokkal elveszne a hatása.

Megjegyzés: A fenti szankalpák természetesen nagyon hasznosak és hatékonyak a meditáció hatásainak elmélyítésében, hiszen a napról napra, óráról órára ismételt gondolati minták a meditáció állapotában is hatással vannak az elménkre. Patandzsalí is azt írja, hogy a feltételekhez kötöttséget erősítő szamszkárák (mentális benyomások) törlésének egyik módja az, hogyha a felszabadulással kapcsolatos szamszkárákkal írjuk felül őket. Ennek a módszernek azonban az a hátránya, hogy ha nem maradunk őszinték a spirituális helyzetünket illetően, akkor könnyen elhihetjük, hogy már sokkal magasabb szinten járunk, és tökéletesebb a jellemünk, mint amilyen a valóságban. Tehát ha a szankalpák fanatizmussal és egóval párosulnak, akkor akár hátráltató tényezővé is válhat az ismételgetésük.

A spirituális aspiránsok másik gyakori hibája viszont pontosan a negatív dolgokon, az akadályozó tényezőkön, a klésákon történő túlzott koncentráció. Sokan tévesen alázatnak tekintik azt, amikor az ember folyamatosan a hibáira koncentrál. Ez azonban csökkentheti a spirituális erőnket és a hitünket, és lelassíthatja a fejlődésünket. A szankalpák hatékony alkalmazása tehát az őszinteség vékony mezsgyéjén lesz a leghatékonyabb.

Nincsenek megjegyzések: