2016. szeptember 10., szombat

Az érzelmi traumák feldolgozása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

"A figyelem az izmok felé fordult, és különböző módszereket, például masszázstechnikákat alkalmaztak az izomfeszültség oldására. A leghatékonyabb módszer, amit manapság is alkalmaznak, bekerült az úgynevezett izomrelaxációs terápia rendszerébe. Ebben a terápiában az alany nem passzív befogadó, hanem aktív (dinamikus) résztvevő. Ez a technika megmutatta, hogy az izomfeszülés feloldásának leghatékonyabb módszere az, ha először növeljük a feszültséget az izomcsoportban azáltal, hogy erőteljesen és maximálisan megfeszítjük az adott izmot, majd lassan lazítjuk el. Így a beteg nem csak az „elengedés” élményét tapasztalta meg, hanem tudatossá vált azokról a feszültséggócokról, melyeket előtte (esetenként hónapokig vagy évekig) észre sem vett.

A múla bandhát a fentiekben ismertetett izomrelaxációs terápiához nagyon hasonló módon kell végezni, és a hatásai is párhuzamban állnak. Ez azt jelenti, hogy a gát testéhez kapcsolódó több izmot is összehúzunk és megtartunk egy darabig, utána pedig ellazítjuk. Ezzel a folyamattal együtt jár a fizikai és a mentális feszültségek elengedése is.

A pszichoemocionális kapcsolat

A múla bandhát relaxációs terápiának tekinteni azonban csak egy részleges megértést jelent, mivel, ahogy már láttuk, a múla bandha elsődlegesen nem fizikai gyakorlat. A fizikai összehúzás csupán annak a módja, hogy megérezzük az energetikai összetevő helyét. Ekkor kezdődik a valódi munka. Stimuláljuk a tudattalan elmét, hogy az elnyomott mentális energia felmerüljön a tudatosság szintjén, ahol már különböző jóga-gyakorlatokkal befolyásolhatjuk, például a belső csend gyakorlásával, vagy a belső élmények ellazult megfigyelésével, melyben jelen van az irányítás eleme is.

Az érzelmi energiának ezt a felszabadítását abreakciónak nevezik a modern pszichológiai terminológiában, és olyan pszichológusok is alkalmazták, mint Freud, Bruer, Brown és mások. Freud felfedezte, hogy a múltbeli traumák emlékek felidézése haszontalan volt a pszichoterápiás folyamatban, hacsak közben nem történt meg az érzelmi energia felszabadítása. Ez azt jelenti, hogy a páciensnek tudatosan újra kell élnie az élményt, és közben megszabadulnia a szétszóródott, de funkcionálisan el nem oszlott energiától, amely fájdalmat és szenvedést eredményez."

Nincsenek megjegyzések: