2016. szeptember 24., szombat

Múlabandhászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Múlabandhászana (gyökérzár-póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Miután a kellő részletességgel megismertük a múla-bandha jeletőségét és hatásait, áttérünk a múlabandhászana végrehajtásának ismertetésére. Az ashtanga vinyásza jógában több olyan póz is szerepel, melynek során a sarkunkkal a gát területét stimuláljuk (például a dzsánusírsászana B az első sorozatban, vagy a gaumukhászana a másodikban), és ezáltal erősítjük az amúgy is behúzott múla bandha hatását. Pattabhi Jois kijelentését, mely szerint mindig aktívan kell tartani a múla bandhát, természetesen úgy kell értelmezni, hogy az ászana- és pránájáma-gyakorlás, valamint meditáció közben végig törekedjünk a múla bandha behúzására. Ha képesek vagyunk, akár a hétköznapi tevékenységeink során is behúzva tarthatjuk, de például relaxáció vagy alvás közben ellazíthatjuk, illetve a terhesség és szülés során sem kell alkalmazni. Ha székrekedésünk van, akkor is megfontolhatjuk a múla bandha ellazítását, hiszen a folyamatos behúzással felfelé fordítjuk az apána-vájut, mely eredetileg lefelé áramlik és a széklet kiürítését segíti elő.

A múlabandhászana gyakorlásánál a lábfejünket erőteljesen ki kell fordítanunk, és ha a csípőben, illetve a térdben nem rendelkezünk a kellő mobilitással, akkor a póz erőltetése a térdízület sérüléséhez vezethet. Éppen ezért a póz begyakorlását számos rávezető gyakorlat végzésével fogjuk kezdeni, melyeket a póz vinyászáinak ismertetése után fogok bemutatni.

Vinyásza számolás

Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapózban vagyunk. Mivel ez a negyedik sorozat első ászanája, így közvetlenül az álló pózok végrehajtása után kerítünk rá sort. Pattabhi Jois ajánlása szerint a második, harmadik, stb. sorozatok előtt elegendő a rövidített álló sorozat elvégzése a pársvóttánászanáig, és utána szamaszthitibe (tádászanába) visszaállva kezdjük a vinyászát:

Ékam (belégzés): úrdhva-vriksászana
Dvé (kilégzés): uttánászana
Tríni (belégzés): úrdhva-uttánászana
Csatvári (kilégzés): csaturanga-dandászana
Pancsa (belégzés): úrdhvamukha-svánászana
Sad (kilégzés): adhómukha-svánászana


A másik opció természetesen a teljes álló sorozat végrehajtása a negyedik sorozat gyakorlása előtt is. Amennyiben a teljes álló sorozatot elvégeztük, a vírabhadrászana B-ből ugrunk hátra csaturanga-dandászanába, és a csatvári vinyászánál kezdjük a végrehajtást.

Nincsenek megjegyzések: