2016. szeptember 8., csütörtök

Az elme három rétege

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A leghasznosabb gondolati minták, amiket létre tudunk hozni, nem azok, amelyek a nagy vagyon felhalmozására irányulnak a kezeinkben. Igazából, ha ezt megtesszük, akkor az önutálatot erősítjük vele. Folyton azt mondjuk magunknak, hogy szükségünk van valamire, önzők vagyunk, és ahhoz, hogy boldogok legyünk, külső stimulusokra van szükségünk. És annak érdekében, hogy folyamatosan vásárolni tudjuk a külső stimulusokat, melyek boldoggá tesznek (pl. étel, szex, ruhák, cipők, táskák, autók, ingatlanok, ékszerek, utazás, szórakozás stb.) nagy vagyonra van szükségünk. Ez nem a boldogsághoz, hanem a mohóság rabszolgájává váláshoz vezető út. A másik alternatíva az, hogy vizualizáljuk: örökre szabadok vagyunk és határtalan potenciállal rendelkezünk, és hogy közvetítők vagyunk, akin keresztül az isteni szeretet eljut a Földre és lakóihoz.

A pittát, vagyis az emésztési tüzet fokozó gondolati minták azok, amelyek a vagyon megteremtéséhez és befogadásához kapcsolódnak (harmadik csakra), amelyek a földön elfoglalt területünk növekedésével kapcsolatosak (második csakra), és amelyek a félelemhez és a túlélésünk biztosításához kapcsolódnak (első csakra). Ahhoz, hogy a pittát átváltoztassuk agnivá, az intellektus tiszta tüzévé, tudatosan gondolnunk kell olyan dolgokra, melyek a következőkhöz kapcsolódnak:

  • a más élőlények iránti kapcsolatunkat az adás és a szeretet alapjára helyezéséhez (negyedik csakra);
  • annak a megértéséhez, hogy az egész teremtés – az összes univerzum, az összes megnyilvánulás, törvényeknek engedelmeskedik, és e törvények megértéséhez (ötödik csakra);
  • annak az intelligenciának a felfogásához, amely létrehozta ezeket aq törvényeket és az egész létezést, és összetartja azt (hatodik csakra).
Ennél a pontnál nem kell mélyebbre mennünk a csakrák megismerésébe, amit a 13. fejezetben meg fogunk tenni. E helyütt csupán szeretnék adni egy listát azokról a kedvező gondolati mintákról, melyek az emésztés tüzét (a pittát) az intelligencia tüzévé (agnivá) alakítják.

Egyesek számára idealisztikusnak tűnhetnek az ajánlásaim, de ne feledjük a következő tényt: ha sikeresek akarunk lenni az életben, akkor következetesnek kell lenni. Következetesnek lenni annyit jelent, hogy a tudatalatti elménk, a tudatos elménk és a tudatfeletti elménk összhangban van. A tudatfeletti elme a legmagasabb potenciálunk, legnemesebb hiedelmeink és törekvéseink elméje. Sokan nincsenek is tudatában annak, hogy van egy ilyen elméjük, és az igaz, hogy mivel manapság folyamatosan bombáznak bennünket az alsóbb késztetéseink kielégítésére irányuló stimulációval, hajlamosak vagyunk természetesnek venni, hogy elsődlegesen önző és egoisztikus gondolataink vannak. Amikor pedig azt látjuk, hogy valaki más hősiesen, önzetlenül vagy nemesen cselekszik, lehet, hogy titokban sírunk. Ez azért van, mert a szívünk mélyén, még ha külsőleg önző módon is viselkedünk, arra vágyunk, hogy a legmagasabbat fejlesszük ki magunkban, bármennyire mélyre is temettük ezt a hangot magunkban. De a hang, amely arra hív, hogy a legmagasabb törekvéseink felé törekedjünk, nem hallgat el, amíg meg nem halljuk, még ha az sok millió évig is tart. Csak ekkor kerül összhangba az elménk három rétege, és ekkor lesznek a tetteink következetesek és sikeresek minden szinten."

Nincsenek megjegyzések: