2016. szeptember 17., szombat

Az akadályok áttörése

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

"Ha elképzeljük, hogy a neurózisaink az agyi neuronkapcsolatok fix hálózatából és olyan mentális mechanizmusokból állnak, melyek arra kényszerítenek, hogy előre meghatározott módokon, a környezetünkkel disszonanciában reagáljunk, megérthetjük, hogyan pusztítják el az életünket. E neurális és mentális áramkörök energiája a tudatosságunk mezején kívül esik. A múla bandha és más olyan energiafelszabadító technikák, mint a kundzsala (terápiás hányás) közvetlenül az agyba és az elmébe juttatják a pránikus energiát, melynek következtében a tudatosságunk köre tágul, és ezáltal természetesen tudatossá válunk a neurotikus mintáinkról is.

Amint tudatossá kezdünk válni önmagunkról, elkezdhetünk dolgozni a pozitív változásokon is. A mentális és érzelmi problémák megszüntetése következtében kifejleszthetjük az érzékenységet a belső érzelmi környezetünk iránt. Ezt még tovább lehet fokozni a tudatosság gyakorlásával. Ahogy az érzékenység és a tudatosság kiterjed, a belső látásunk is kiterjed, és így meg tudjuk oldani azokat a mentális problémákat, mivel látjuk a problémák forrását vagy gyökerét. A múla bandha tehát egy módszer, mellyel a gyökerénél vághatjuk át a mentális problémákat, és megalapozhatjuk a mentális egészségünket és jólétünket.

Az akadályok áttörése

A múla bandha egy végtelenül erőteljes technika, mely képes lebontani azokat a merev akadályokat, melyeket az évek során felépítettünk az elménkben, ezáltal megszabadítva minket a mélyen a tudatalattinkban rejtőző konfliktusoktól és komplexusoktól, melyek a modern pszichológia eszközeivel esetleg nehezebben érhetőek el. Ez a múla bandhának a múládhára csakrára és a testben keringő pránákra gyakorolt hatásának köszönhető. A pszichiátria viszont gyógyszerekre és más fizikai folyamatokra vagy a pszichoterápiára hagyatkozik, melyekkel az elme mélységei nem érhetőek el.

Még az abreakciós terápia sem segít egyes betegeken, mint például a súlyosan depressziós egyéneken, akik túlzottan elfojtják az érzelmeiket, és így nem tudnak annyit felszabadítani belőlük, ami meg tudná semmisíteni a depressziós helyzetet. Ez esetenként annak köszönhető, hogy ezek a súlyosabb és hosszú távú állapotok rögzültek a testben és az elmében, és így már nem voltak hozzáférhetőek az abreakció számára, mert az abreakció csak a szabad tudatalattiban lévő információkat hozza a felszínre és távolítja el, viszont nem koncentrál a fizikai stresszorokra."

Nincsenek megjegyzések: