2016. szeptember 11., vasárnap

Az abreakció és a múla bandha

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

"Az abreakció során arra bíztatjuk a pácienst, hogy érzelmileg élje újra, vagyis „abreagálja” a félelmet vagy szorongást okozó élményeket, melyek a pszichológiai zavarhoz vagy éppen összeomláshoz vezettek. Orvosi körülmények között gyógyszerezik a beteget az elfojtások leküzdése érdekében, utána pedig azt sugallják neki, hogy az eredeti, félelmet és strasszt keltő helyzetben van. Ha az abreakció sikeres, akkor a következtében az idegrendszer erős izgalmi állapotba került, ami gyakran erőteljes érzelmi kitörésekhez, könnyekhez, dühös vagy agresszív megnyilvánulásokhoz, félelemhez vagy nevetéshez vezet.

A múla bandha egyáltalán nem annyira erőszakos technika, mint a gyógyszeres abreakció, de ugyanazon elv alapján működik, csak finomabb szinten. A feszültség oldásával a testben az elnyomott energiák felszabadulhatnak, a tudatalatti és tudattalan mélységében rejtőző konfliktusokat és neurózisokat a felszínre hozva, és ezáltal megtisztítva a testet és az elmét. Ennek eredményeként furcsa érzelmeket, érzéseket és gondolatokat élhetünk át a gyakorlás során, de ezeket a megfelelő perspektívában kell tartani, és a tisztító folyamat megnyilvánulásainak kell tekinteni.

Amikor megtörténik az energia felszabadítása a múla bandhán keresztül, a tudattalan vágyak, aggodalmak és feszültségek a felszínre kerülnek. Amikor ez megtörténik, az abreaktív terápiában arra biztatják, hogy érzelmileg és akaratlagosan is engedje ki a feszültséget. A jógában azonban az elengedés az antar mouna gyakorlásán keresztül történik, vagyis az összes gondolat és érzelem tétlen szemlélése által. A mentális és érzelmi arousal által az elme megszabadul a nem kívánt stressztől és aggodalomtól, és megtisztultnak, felszabadultnak, életerősnek érezzük magunkat utána. Egyesek sírni akarnak közben, és ez az elengedés elfogadott módja, amit a jóga-tanárnak támogatnia kell. Mások esetleg nevetni fognak afeletti örömükben, hogy az elméjük olyan könnyű és szabad lesz. Megint mások elkülönült közömbösséggel fogják megfigyelni a folyamatot, nem fognak sírni és nevetni sem, csak tudatosak lesznek. Mindezek a módszerek elősegítik a mérgező mentális energiáktól való megszabadulást, amelyek neurotikus mentális és idegi folyamatokat hoztak létre.

A múla bandha gyakorlása közben lassan haladunk, mert ha beleugrunk a folyamatba anélkül, hogy először megtanulnánk az elkülönült tudatosságot, és megszoknánk az érzelmi energia elengedését, akkor készületlenül érhetnek a gyakorlás közben felmerülő élmények. A Hatha-jóga Pradípiká szerint a tudattalan komplexusok képesek olyan erőteljessé válni, „mint egy alvó kígyó, melyet bottal ütnek meg”. Lassú haladással és a megfelelő irányítás alatt ez elkerülhető. Ha mégis megtörténik, akkor megvannak a megfelelő módszerek és technikák a felkavart energia kivezetésére. Ehhez szükséges egy tapasztalt oktató jelenléte."

Nincsenek megjegyzések: