2016. szeptember 16., péntek

Kajafüggőség

Évek óta használom a Naturize barnarizs-proteint, és néha olvasok jó cikkeket is a honlapjukon. Mint például ez: "Az étel, amit mindenképp kerülnöd kell (ha lapos hasra vágysz)". A cím valóban hatásvadász, én is rákattintottam, hogy aztán kiderüljön, mi is az az egy étel, amit ha kerül az ember, akkor aztán remek formában lesz! Persze a cikkből kiderül, hogy nem egy ilyen étel van, és mindenki számára más. Természetesen a függőséget okozó kajákról van szó, úgyhogy mellébeszéd helyett lássunk egy listát arról, hogy mik is tartoznak bele (legalábbis az én megközelítésemben).

- hús, hal, tojás és minden állati fehérje
- tejtermékek
- cukor és édesítőszerek
- szójatermékek
- olajban sült ételek
- sózott és feldolgozott élelmiszerek
- édességek, sütemények, fagylalt
- gabonatermékek, főleg a gluténtartalmúak (búzaliszt, rozs, árpa)
- tésztafélék, péksütemények, pizzák
- chipsek, kekszek, rágcsélnivalók
- sós, pörkölt magvak

Lehet, hogy éppen kihagytam valamit, de a lényeget értjük. Ezek az ételek jutalmazási mechanizmust indítanak be az agyunkban, és emiatt sokszor nem azért esszük őket, mert szükségük van rá, hanem azért, mert eteti magát. Unalmunkban, a frusztráció vagy a stressz oldására hajlamosak leszünk ilyen ételeket választani, és nem azokat, amelyek valóban esszenciális tápanyagokat biztosítanak a szervezetünk számára. 

Például, ha nincs otthon elegendő változatosságban zöldség, gyümölcs, olajos mag, hüvelyes, és alternatív gabonák vagy superfoodok, akkor hiába volna kedvünk enni valami egészségeset, nem fogunk semmit sem találni a hűtőben. Ha pedig pont a függőséget okozó kajákkal van tele a hűtő, akkor nem csoda, hogy azt fogjuk magunkba tömni, ha kell, ha nem. Ha lusták vagyunk főzni, az is nagy hátrány, mert hamarabb rendelünk egy pizzát a netről, mintsem hogy zöldséglevest főzzünk. 

Az egészséges, funkcionális étkezés tervezést igényel, akkor is, ha magunknak főzünk, deakkor is, ha rendelünk valahonnan, vagy a kettő kombinációját alkalmazzuk. Legalább egy hétre előre tervezd meg, hogy mit fogsz enni reggel, délben és este, vagy ha 4-5 alkalommal eszel, akkor a snackeket is tervezd meg. A legjobb, ha van 20-30 egészséges ételrecept a fejedben, és azokat rotálod, így nem kell sokat gondolkodnod, hogy mit egyél jövő héten. 

Van például sok olyan ismerősöm, akiket én szoktattam rá, hogy minden nap egyenek salátát. Persze a vegán étrend nem abból áll, hogy csak salátát eszünk, de nagyon jól kiegészíti a főtt ételeket. Én például rosszul kezdem érezni magamat, ha néhány napig nem jutok friss zöldségekhez. És ehhez jöhetnek a levesek, főtt, párolt zöldségek, magvak, satöbbi. A lista szinte végtelen.

Nagyon fontos a változatosság, főleg, ha valaki elhatározza, hogy egymás után kiiktatja az étkezéséből a függőséget okozó ételeket, mert akkor arra is erőfezsítést kell tennie, hogy újabb és újabb alapanyagokat ismerjen meg, és próbáljon ki. A vegán étrenddel is azt a hibát követik el a legtöbben, hogy nem étkeznek elég változatosan, nem figyelnek a vitamin- és fehérjepótlásra, és sok esetben megmaradnak a junkfoodok az étrendjükben. Emellett az étkezésnek kielégítőnek kell lennie. Ha nagyon hirtelen vagy szélsőségesen változtatod meg, akkor jó eséllyel nem fogsz kitartani mellette hosszú távon.

Például, ha elhagyod a glutént, akkor kell találni olyan alternatív gabonákat, liszteket, amikből tudsz kenyeret, sütit sütni, vagy köretet készíteni a tészta helyett. A tejtermékkel is ez a helyzet. Én egészen 2013-ig nagyon sok tejterméket fogyasztottam, heti több kilót. De nem lettem izmosabb tőle. Amikor elhagytam a tejtermékeket, akkor rákattantam a tofura, és ha kellett, ha nem, azt ettem, pedig tulajdonképpen semmi íze. Később sikerült elhagyni azt is. De fel kellett kutatnom az olyan növényi fehérjeforrásokat, amelyek elegendő aminosavat biztosítanak az edzésemhez, mert egy rizsprotein-turmix egy nap azért önmagában nem elég. Az alkalmankénti sült ételek vagy nyers vegán édességek, vagy egy sült krumpli, vagy tofus étel elfogyasztása már nem vált ki nálam olyan függőségi rohamot, mint régen. Az ételek glikémiás indexével lehet még foglalkozni, főleg, ha inzulinrezisztens valaki. 

A legfontosabb dolog pedig az, hogy más örömforrásokat találjunk az életben, mint az evés. Ha megtanulunk szeretni, szeretetet adni és elfogadni, akkor könnyebben ki tudunk lábalni a függőségekből, melyeknek a kajafüggőség csupán az egyik kategóriája. 

Nincsenek megjegyzések: