2016. szeptember 6., kedd

A gondolati minták átprogramozása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Egy másik alkalommal Jézus azt mondja a tanítványainak, hogy menjenek előre egy csónakban, miközben ő felmászik egy hegyre, hogy magában imádkozzon. Utána úgy éri utol őket, hogy egyszerűen csak átsétál a tó felszínén. Ismét Simon Péter az, aki szeretné megérteni a trükköt. Amikor Jézus megparancsolja neki, összeszedi a bátorságát, kilép a csónakból és a tanítója felé megy. Néhány lépés múlva azonban megijed, és Jézusnak meg kell mentenie, aki azt mondja neki: „Óh te kishitű, miért kételkedtél bennem?” (Máté 14.22-34). Itt Jézus ismét azt tanítja, hogy a gondolat valósággá fog kristályosodni, ha az elme megfelelően koncentrált (és nem kételkedik). Azt is mondja, hogy az ilyen cselekedetek nem csak számára lehetségesek, hanem „A tetteket, amiket én végrehajtok, ti is meg tudjátok cselekedni, sőt, még nagyobb tetteket is fogtok!” (János 14.12).

Ezeket az elveket, amiket Jézus tanított, az utóbbi években olyan kiadványok népszerűsítették, mint A Titok, de sajnos olyan módon, melyben az elme hihetetlen erejét kizárólag anyagi célok elérésére kell koncentrálni. Ezzel az a probléma, hogy az intelligencia létező tüzét visszaalakítja a megszerzés tüzévé, ami nem csak az étel, hanem a vagyon minden formája iránti éhséget is táplálja. Ezzel szemben, Jézus először a magasabb törekvések kifejlesztését tanította először, mely után az anyagi szükségletek is megoldódnak. Az elme hihetetlen erővel rendelkezik. Ha sikerül annyira koncentrálnunk a hullámait, hogy az elme lézerpontossá váljon, akkor szinte bármit elérhetünk. De fontos, hogy mindenki javára, és ne mások kárára használjuk. Ha negatív célok elérésére használjuk a mentális erőnket, akkor természetesen viselnünk kell a tetteink következményeit is.

Ha nincs kétségünk afelől, hogy sikert fogunk elérni, akkor csupán mentális koncentrációval képesek leszünk felemelni a Kundalinít. A jógában bhútasuddhinak nevezik ezt a technikát, és a könyv második és harmadik részében fogom ismertetni. Ahogy korábban már megfigyeltük, a testünk a múltbeli gondolataink, érzelmeink és tetteink kikristályosodása. A test hajlamos ismételni azokat a mintákat, melyek a kikristályosodásához vezettek, az elmét a lélegzet (prána) és a tudatalatti által irányítva. De mindez visszafelé is működik. Újra is tudjuk teremteni (bizonyos mértékig) a testünket és a tudatalattinkat a légzés és a gondolati minták (vritti) megváltoztatásával. Ez egyszerűen úgy érhetjük el, ha a mindennapos meditációs gyakorlatokat légzőgyakorlatokkal és tudatos, célzott gondolatokkal (szankalpa) kombináljuk.

Nincsenek megjegyzések: