2016. szeptember 29., csütörtök

Hasi és mellkasi légzés

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Mivel vannak kizárólagosan mellkasi lélegzők és kizárólagosan hasba lélegzők, és bár az utóbbi eseteknek kevesebb figyelmet szentel a média, a hasi légzés ugyanolyan akadály lehet, mint a kizárólag mellkasi légzés. Merevvé teszi a bordakosarat, a szívet és a tüdőt pedig tompává. Emellett meggyengíti és megnagyobbítja a hasi szerveket, függővé és az hasban tárolt érzelmeink szolgájává tesz bennünket. Ha nem vagyunk képesek arra, hogy teljes mértékben használjuk a bordakosarat a légzőgyakorlatban, azzal súlyosan korlátozzuk a vitalitásunkat.

Azoknak, akik nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy bekapcsolják a teljes bordakosarat a légzésbe, elegendő időt kell fordítaniuk arra, hogy megtapasztalják belégzést a törzs különböző területeibe, mint a hátuk, amely a földhöz ér, az oldalaik, a testük elülső része, és a kulcscsontok alatti rész. Addig folytassuk a légzést, amíg azt nem érezzük, hogy a bordakosár minden egyes köbcentiméterét levegővel, utána pedig ugyanolyan tudatosan ürítsük ki, mint ahogy megtöltöttük.

Ha eljutottunk erre a szintre, akkor helyezzük a jobb kezünket a bordakosárra a szív magasságában, a balt pedig a köldökünkre. Most a belégzés első felét osszuk el a hasunkba, hogy a bal kezünk megemelkedjen, utána a második felét szívjuk a bordakosárba, hogy a bal kezünk is megemelkedjen a mennyezet felé. Próbáljuk meg minél tisztábban izolálni a mozgás mindkét részét.
A kilégzés első felében csak a bordakosárból eresszük ki a levegőt, vagyis csak a jobb kezünk ereszkedjen lefelé. A második felében eresszük ki a levegőt a hasunkból, és így a bal kezünk is ereszkedjen lefelé. Némi gyakorlással megtanuljuk, hogy melyik légzésfázishoz melyik izomcsoportokat kell használni. Folytassuk így a légzést, először a hasba belélegezve, majd a mellkasba. Utána lélegezzünk ki először a mellkasból, és csak utána a hasból. Addig folytassuk, amíg azt nem érezzük, hogy egy kétrészes hullám vonul végig a gáttól a vállakig, majd utána vissza le, a törzsünk mindegyik részt elérve. Ez a gyakorlat abban segít, hogy elkülönítsük a bordakosarat és a hasunkat, és külön-külön is irányítani tudjuk őket, ami fontos lépés ahhoz, hogy megtanuljuk a későbbi, összetettebb, többrészes meditációs hullámokat."

Nincsenek megjegyzések: