2016. szeptember 15., csütörtök

Az óceánikus légzés

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"4. Fejezet

4. Törvény: Az óceán-légzés hullámszerű mozgásával elősegíti az óceán-élményt.

A lélegzet és az elme kapcsolata

A Hatha Tatva Kaumudí szerint a kévala kumbhaka – a pránájáma célja – egy olyan állapot, melyben a prána (életerő) egyenletesen oszlik szét az egész testben. Úgy tartják, hogy a kévala kumbhaka automatikusan elevezet a szamádhihoz. Ez is mutatja, hogy mekkora ereje van a lélegzetnek a különböző mentális állapotok elérésében. A Jóga-rahaszja (1.45), melyet T. Krishnamacharya hagyott ránk, azt állítja, hogy nem érhetjük el a meditációt a pránájáma nélkül, mely állítás szintén a légzés fontosságát húzza alá.

Patadzsali több különböző meghatározást ad a pránájámával kapcsolatban, de a jelen kontextusban az első definíció a legfontosabb: „Amikor a pózt megvalósítottuk, a pránájáma gyakorlása következik, mely megszünteti a belégzés és kilégzés zavarait.” (Jóga-szútra 2.49). Utána pedig kijelenti, hogy ezáltal a légzés hosszú és finom lesz (Jóga-szútra 2.50). Patandzsalí itt a légzés lelassítását és finomítását a meditáció előfeltételének tekinti.

Ebben a fejezetben megvizsgáljuk, hogyan kapcsolódik össze a lélegzet és az elme, és hogyan tudjuk ezt a tényt használni a meditáció hatékonyságának növelésére. A meditáció célja az óceánikus érzés vagy óceánikus eksztázis megtapasztalása. Ahogyan az óceánt is a hullámok mozgatják, mi a lélegzet hullámait fogjuk alkalmazni, majd később a gondolati hullámokat a hanghullámokkal kombinálva az óceánikus állapot elérésére. Az óceánikus élmény vagy misztikus élmény pránikus megfelelője az óceánikus lélegzet, ami egy olyan légzéshullám, mely a testünk összes sejtjét eléri és megmozgatja.

Foglaljuk össze röviden az univerzum történetét: Kezdetben csak a Brahman létezett. Annak érdekében, hogy megnyilvánítsa határtalan potenciálját és isteni kreativitását, a Brahman kétpólusúvá vált, melyeket Sivának és Saktinak neveznek. Míg Siva a tiszta tudat (a transzcendens Isten) neve, a Sakti (vagyis az immanens Isten) kezdetben a tiszta energia, tiszta erő vagy prána formájában létezett. Patandzsalí prakritínek nevezi, ami Teremtést jelent."

Nincsenek megjegyzések: