2016. szeptember 30., péntek

Tíz étel, ami kicsinálja a szívedet

Mint tudjuk, minden krónikus betegség kialakulásában, a genetika és az életmód mellett fontos szerepet játszik az étrendünk. Nos, bár a szívbetegséget okozó kaják listájával kapcsolatosan heves viták zajlanak, ezeket javarészt az emberek kajafüggősége gerjeszti. Vagyis ahelyett, hogy csökkentenék ennek vagy annak a kockázatot növelő ételnek a fogyasztását, inkább addig kutatnak az interneten, amíg nem találnak egy olyan "tudományos" kutatást, mely szerint a kedvencük, legyen az akár a koffein, akár a bacon, akár a pizza, nem káros a szívükre nézve. Szóval a hitvitákat jó előre kiküszöbölendő érdemes tisztázni, hogy mindenki eljátszhat a saját életével vagy egészségével, és végülis egy tucat szívinfarktust is túl lehet élni, sőt, ha sok pénzünk van, mint Rockefellernek, akkor akár egy tucat szívátültetéssel is megoldható a probléma, amit a helyes diétávla meg is lehetne előzni.

Először nézzük az én álláspontomat, amit főként Colin T. Campbell "Kína-tanulmány" című könyvére alapozok. Szerinte a krónikus szívbetegségek kialakulásának vezető oka az állati fehérjék fogyasztása, és így ő teljesen növényi étrendet javasol. Vagyis a hús és a tejtermékek teljes elhagyására ösztönöz. Ha ezt betartjuk, akkor a koleszterin-vitát is megúsztuk, hiszen tulajdonképpen nem fogunk se koleszterint, se telített zsírsavakat fogyasztani, lévén ezek nem is essszenciális tápanyagok. Mivel egészíteném én mindezt ki? Talán annyival, hogy érdemes lenne a glutént is elhagyni, illetve minél változatosabb és természetesebb növényi táplálékokat fogyasztani, például sokféle zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, hüvelyeseket, növényi olajokat. Nemigen tudok olyan esetről, hogy valaki éveken keresztül követte a változatos vegán étrendet, és szívbetegségben halt volna meg. A legtöbb emberrel, még a vegánokkal is az a probléma, hogy nem esznek elég zöldséget, viszont túl sok szénhidrátot, zsírt, feldolgozott kaját és sót esznek.

Nade halljuk egy szakember véleményét is, hogy árnyaltabb képet kapjunk a dologról: Jeff Etherton a következő tízes listát állította össze a nem-szívbarát ételek legdurvábbjairól:

1. Sültkrumpli

Mindegy, hogy "kézműves" vagy zacskós, a chips az egyik legsilányabb szénhidrát, melyet kisütnek valamilyen ipari minőségű pálmaolajban, majd jól megsózzák. Minden, ami kell, hogy kicsinálja a szívet. Szóval megértem én, hogy brutális függőséget tud okozni, régebben én is megszórtam sajttal, majonézt és ketchupot tettem rá, majd csámcsogtam filmnézés közben. Szóval valahogy le kell küzdeni ezt a függőséget, és a legjobb, ha egészséges ételek fogyasztásával helyettesítjük. Tehát tulajdonképpen a krumplit nem is tekinthetjük növénynek, ami a tápértékét illeti, a kukoricához hasonlóan.

2. Kolbász

A kolbászok, felvágottak és tulajdonképpen minden feldolgozott termék fogyasztása, amit a hentespulton találunk, jelentősen növeli a szívbetegség kockázatát. Roppant magas a telített zsírtartalmuk, tele vannak sóval és tartósítószerekkel, és valljuk be, általában nem a legjobb minőségű alapanyagokból készülnek. Lehet, hogy egy fűvel etetett marha húsa kis mennyiségben nem csinálja ki a szívet, de én köszönöm, megvagyok anélkül is. Tehát a brutális mennyiségű sültkolbász fogyasztása jó beutaló leget a kardiológiára.

3. Vörös húsok

Még a soványabb vörös húsok, és a disznóhús is elég magas telített zsírtartalommal és koleszterinnel rendelkeznek,  nem beszélve az L-karnitinről, ami szintén nem tartozik a kardiológusok kedvenc vegyületei közé. Amikor azt hallom, hogy valaki paleózik vagy ketózik (mindkettőben általában elég magas a húsbevitel aránya), akkor mindig arra gondolok, hogy meddig is fogja bírni szegény szíve, még akkor is, ha mellette komolyan sportol az illető, és kocka hasa van. Jeff doki szerint még a nem vegánoknak is 10% körüli húsfogyasztás javasolt a teljes kalóriabevitelhez viszonyítva.

4. Zacskós rágcsák

Minden, ami olajban van sütve, és meg van sózva (még a földimogyoró is), a kardiológusoknál feketelistás. A natúr magokkal, friss gyümölcsökkel vagy a salátával sokkal jobban járunk, ha éppen nassolni van kedvünk. A zacskós junkfoodokon kívül a különböző kekszek és előregyártott sütik is általában tele vannak pakolva transz-szírsavakkal, melyek finomá és omlóssá teszik ezeket a "csemegéket", és függőséget is okoznak, szóval az ember általában addig rágcsálja őket, amíg el nem fogynak.

5. Cukrozott üdítők

Szerintem több száz betegséget fel lehetne sorolni, melyek kialakulását remekül elősegítik az agyoncukrozott szénsavas üdítők és energiaitalok. És persze a Zéró kólával sem jobb a helyzet, mert azt meg édesítőszerrel pakolják tele. A cukor tulajdonképpen ugyanolyan káros az erekre, mint a só és a telített zsír. A legjobb lenne vizet vagy gyógyteákat inni, melyek cukor nélkül is jó ízűek.

6. Olajok

Vannak jó és rossz olajok, legalábbis ami a szívet illeti. Jeff doki szerint az olíva-, napraforgó és repceolaj elfogadhatóbbak, mint a kókusz- vagy pálmaolajok. Ha magunk főzünk, akkor sokkal kézzefoghatóbban tudjuk használni az Omega-3-ban gazdag növényi olajokat, de ha készételt veszünk, akkor nem árt megnézni a címkén, hogy milyen olajjal is készült.

7. Kínai kaja

Az alapanyagok minőségéről itt most nem is szólva, Jeff Etherton szerint a kínai kaják áltaában tele vannak nátriummal (nem csak só, de például nátrium-glutamát és egyéb adalékok formájában), zsírral, és sokszor még meg is vannak sütve. De ide sorolható a thai vagy indiai éttermek kínálatának java része is, főleg, ha zsírban tocsog és agyon van fűszerezve.

8. Pizza

Tudom, hogy ez sok mindenkit szíven üt, de én sok-sok éve megtapasztaltam már magamon a pizza-függőség negatív hatásait. A tésztája tele van szénhidráttal és gluténnal, a paradicsomszósz általában jó sós, a feltétek pedig tele vannak zsírral: sajt, szalámi, sonka, bacon stb. A három kombinációja tehát semmi jóval nem kecsegtet, az ízlelőbimbók ingerlésén kívül. 

9. Zacskós leves és konzervek

A zacskós levesek, és tulajdonképpen minden konzerv- és műanyagdobozba csomagolt készétel tele van nátriummal. Jeff szerint a nátriumnak csupán tíz százaléka származik a sószóróból, a többi pedig a feldolgozott, illetve készételekben rejtőzködik, amiket eszünk, még az édesekben is. A péksütemény, kenyér sem kivétel ez alól.

10. Vaj, majonéz, tejföl, és minden kaja, amiben ezek vannak

Nem mindegy, mit kenünk a kenyérre! Ha még nem szoktál le a kenyérevésről, akkor legközelebb gondold meg, hogy mit kensz rá! A vaj és a tejföl is, amellett, hogy állati fehérjéket tartalmaznak, tele vannak telített zsírral és koleszterinnel is. Persze a margarinról se gondoljuk azt, hogy szívbarátabb! A legtöbb margarinban szintén sok a telített és transz-zsírsav. Az olajos magvakból, hüvelyesekből készült krémek már sokkal jobb választást jelenthetnek, én például napraforgóból szoktam "magtejfölt" készíteni, ha éppen tennék belőle a vacsorámra. De a hummuszt, tökmagkrémet, babkrémet sem vetem meg.

Tehát érdemes foglalkozni a témával, és a fenti kamukaják helyett felkutatni az olyan egészséges és természetes növényi alternatívákat, amelyekkel jól is lakunk, de egészségesek is maradunk. Megéri a fáradozást. 

Nincsenek megjegyzések: