2016. szeptember 3., szombat

A szexuális energia kifejezése

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

"Férfiak: A múla bandha csökkenti a korai magömlést, megelőzi a lágyéksérv kialakulását, szabályozza a tesztoszteron-termelődést és a spermaképződést, és mérsékli az izgatottságot, ami a koszorúerek működésére van befolyással.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a menopauzával kapcsolatos problémák közeli kapcsolatban állnak a mentális és érzelmi állapotunkkal. Azok a férfiak és nők, akik vidámak, egészségesek, és pozitív hozzáállásúak, minimális nehézségekkel vagy azok nélkül vészelik át a menopauzát. Viszont, mivel a menopauza fizikai hatásai közvetlenebbül jelentkeznek a nőkön, nagyobb hányaduk szokott pesszimistává, depresszióssá, aggódóvá vagy szorongásossá válni, és nehezen fogadja vagy viseli el a menopauzát. A múla bandha gyakorlása lehetővé teszi a finom átállást ebben az időszakban, mivel beszabályozza a hormonális változásokat, és megelőzi az olyan kellemetlen szimptómákat, mint a letargia, ingerlékenység, depresszió, magas vérnyomás és szédülés. A számos babona és mendemonda ellenére, az emberek nem veszítik el a szexuális erejüket a menopauzával, hanem a szexuális kifejeződés képessége idősebb korban is megmarad. Így a múla bandha biztosítani fogja az egészséges, elégedettséget okozó élet folytatását, és két megközelítésből is végezhető:

  1. A családos ember a szexuális problémái megoldására, valamint az egészséges szexuális kapcsolat kifejlesztésére és fenntartására használhatja;
  2. A szerzetes a túlzott szexuális kifejeződés energiáját szublimálhatja vele a magasabb központok felébresztésére.
Mindkét esetben fenntartható a szexuális energiában rejtőző spiritualitással kapcsolatos folyamatos tudatosság, mely által az érzéki tevékenységet spirituális egyesüléssé alakíthatjuk át. Lehetséges, hogy a múla bandha gyakorlásával hatalmas szexuális energiára teszünk szert. Ebben az esetben meg kell találni a módot ennek pozitív kifejezésére; a szádhaka elkezdi gyakorolni a vadzsrólí mudrát, hogy felfelé tudja irányítani ezt az energiát a szusumnán. Mások a munkán, festésen, íráson, feltaláláson keresztül stb. fejezik ki ezt az energiát. Bármi is legyen a kifejezés módja, ezt az életerőt vagy ódzsaszt nem szabad elvesztegetni az öncélú érzéki élvezetben. Végső soron, az ódzsasz a legmagasabb finomságú tudatosság fenséges kibontakozása. Akár eléri a végső csúcspontját a szahaszrárában, akár bezárva marad a múládhára falai közé, ez a döntés fordulópontot jelent a gyakorló lelki életében."

Nincsenek megjegyzések: