2017. február 5., vasárnap

A marícsjászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

Marícsjászana E: Igyekezzünk mindkét ülőcsontot minél jobban leereszteni a földre. Ezt persze a térd mobilitása és a lábszár/combcsont hosszának aránya is befolyásolhatja. A lényeg az, hogy az előrehajlításkor ne érezzünk feszültséget a földön lévő térdben. Az előrehajlításhoz erőt alkalmazunk, és megfeszítjük a csípőhajlító izmokat, valamint a hasfalat, de amikor elértük a póz legmélyebb pontját, akkor meg kell próbálni minél jobban belelazulni.

Marícsjászana F: A csavarásnál a karunkkal toljuk a combunk külső oldalát, viszont a combbal ellen kell tartani, különben bedől a másik comb fölé. A csavarással párhuzamosan fölfelé is kell nyújtózkodni a gerincoszloppal.

Marícsjászana G: Az egymást kioltó ellentétes erőket itt a nyak mögött lévő láb és a gerincfeszítő izmok hozzák létre. Nem szabad túlzottan erősen egymásnak feszíteni őket, de törekedni kell az egyenes gerincre is. Ha a gerincünk túl hajlott, vagy a lábunk túl laza, akkor az előrehajlítás során nem fog a tarkó mögött maradni.

Marícsjászana H: A négy változat közül ez a póz a legnehezebb, ugyanis a törzset ellentétes irányba csavarjuk, mint amelyik lábat mögé helyeztük. Így a láb kevésbé fog ott maradni a tarkó mögött. Különösen ügyelni kell az egyenes gerincre, és akkor sikerülni fog a póz.

Rávezető változatok

Marícsjászana E és F: Egyrészt gyakorolni kell az előző marícsjászana-változatokat, másrészt a vírászanát is gyakorolni kell egy, illetve két lábbal is, különböző törzs-pozíciókban. Ezek után a két póz probléma nélkül végrehajtható, amennyiben a térdünk bírja a csavarást. A térdre nehezedő csavaró hatást az átellenes csípő alá helyezett jógablokkal, megemeléssel tudjuk csökkenteni.

Marícsjászana G és H: Az ékapáda- és dvipada-sírsászana elemet tartalmazó összes pózt gyakorolhatjuk, mielőtt erre rátérünk. Ha bármelyik előző pózban nem marad ott a lábunk a tarkó mögött segítség nélkül, akkor esélyes, hogy ebben a két pózban is ki fog csúszni. Természetesen, ha mégis gyakorolni szeretnék a pózt, akkor a kulcsolás helyett tarthatjuk a lábunkat az átellenes kezünkkel, vagy oda is köthetjük a vállunkhoz egy jógaheveder segítségével.

Nehezített változatok: A marícsjászana E és F nem olyan nehéz pózok, ám a G és H önmagukban is komoly kihívást jelentenek a legtöbb gyakorló számára. Ha viszont szeretnénk még nehezíteni rajtuk, akkor karkulcsolás helyett kartámaszban is gyakorolhatjuk a kettőt.

Egészségügyi hatások

Enyhíti a székrekedést és az emésztési problémákat
Javítja az asztmás betegek légzését
Csökkenti a kimerültséget
Mérsékli az alsó háti fájdalmakat
Ülőideg-gyulladás esetén hasznos
Csökkenti a menstruációval járó kellemetlen tüneteket
Masszírozza a belső szerveket, beleértve a májat és a veséket is
Nyitja a vállakat és a csípőt
Erősíti a gerincet és a törzsizmokat
Stimulálja az agyműködést és a gerincvelő áramlását
Csökkenti a hát- és csípőfájdalmakat
Erősíti és nyújtja a gerinc különböző szelvényeit


Ellenjavallatok: Komoly hát- vagy gerinc-sérülések, magas vagy alacsony vérnyomás, migrénes fejfájás, hasmenés, alvászavarok, menstruáció és terhesség esetén kerüljük a gyakorlását.

Nincsenek megjegyzések: