2017. február 7., kedd

A spirituális szabadság

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A szattvikus meditációs tárgyak azok, melyek a belső vagyonnal kapcsolatos elképzelést előhozzák bennünk. Röviden ezek az isteni fények, melyeket csakráknak neveznek, az isteni hangok, vagyis a mantrák és az isteni formák, vagyis Isten megtestesülései, melyek képessé tesznek arra, hogy a határtalan tudaton, a személytelen Abszolúton, a Brahmanon meditáljunk.

Ha a munkahelyünkön konfliktusokat élünk át a kollégáinkkal vagy a feletteseinkkel, az hatással lesz az elménkre. Nem azt fogjuk érezni, hogy békések vagyunk vagy támogatva vagyunk, hanem azt, hogy ki vagyunk szipolyozva. Ha olyan környéken lakunk, ahol hemzsegnek a bandák és virágzik a bűnözés, akkor valószínűleg szükségünk lesz a túlélő ösztönünkre, ha boltba megyünk. Ezek a példák azt illusztrálják, hogyan hatnak a külső körülmények az elmeállapotunkra. Bár néha időbe kerülhet, amíg megváltoztatunk valamilyen külső körülményt az életünkben, a belső körülmények, azok a tárgyak, melyek felé tudatosan irányítjuk a figyelmünket, közvetlen irányításunk alatt állnak. Éppen ezért az első lépés az új önmagunk felé az, hogy teljes irányításunk alá vonjuk belső világunkat.

Az emberi lényeknek megvan az a képessége, hogy el tudják különíteni a belső valóságukat attól, ami kívül zajlik. Minél nehezebbnek és értelmetlenebbnek tűnik számunkra a külvilág, annál fontosabb, hogy belül létrehozunk egy pozitív vonatkoztatási rendszert, melyből a külső életünkhöz is erőt tudunk meríteni. Ezt a tényt Victor Frankl találóan megmagyarázta „Man's Searching for Meaning” című könyvében. Frankl, egy zsidó származású pszichiáter, különböző náci koncentrációs táborok lakója volt. A háború után azt írta, hogy a spirituális élményeire és kontextusára irányuló koncentráció segítette őt át az atrocitásokon. Azt is érezte, hogy a spirituális kontextusra koncentrálva – ami az én nyelvezetem szerint azt jelenti, hogy szent meditációs tárgyakat választunk, - növelte a holokauszt túlélésének esélyét számára. Persze Frankl-hoz viszonyítva a mi feladatunk végtelenül egyszerű, de az ő példája segíthet megérteni, hogy a spirituális szabadság olyasvalami, ami teljesen független a külső körülményeinktől. Ez olyan dolog, ami még a halál próbáját is ki fogja állni."

Nincsenek megjegyzések: