2017. február 9., csütörtök

A szusumná jelentősége

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Mi a központi energiacsatorna (szusumná) jelentősége?

Most el fogjuk kezdeni lépésről lépésre felépíteni az alapvető jógikus meditációs technikát. Számos különböző verziója és változata létezik, de a legtöbb alapját az úgynevezett központi energiacsatorna aktiválása képezi. A Sziddha-sziddhánta Paddhati, a sziddha filozófia fő műve szerint a központi energiacsatorna aktiválása minden erőt megad (2.26). A jóga tanítása szerint több ezer energiacsatorna (nádí) található a testünkben, melyeken keresztül az életerő (prána) áramlik, de közülük három fontos van: a bal oldali energiavezeték (ídá), a jobb oldali energiavezeték (pingalá) és a központi energiacsatorna (szusumná). Ahogy korábban elmagyaráztuk, a bal nádí a bal orrnyíláshoz kapcsolódik, és akkor aktiválódik, amikor a légzés főként azon keresztül áramlik. Hasonlóképpen, a jobb energiacsatorna akkor aktiválódik, amikor a légzés főként a jobb orrnyíláson keresztül áramlik. A központi energiacsatorna akkor aktiválódik, amikor a két orrnyílás pontosan egyensúlyban van (amit a nádí sódhana pránájámával érhetünk el), de azáltal is, hogy koncentrálunk rá és vizualizáljuk.

Ahogy már megtanultuk, a légzés és a gondolat együtt mozog, ami azt jelenti, hogy nem csak a légzés befolyásolja a gondolatot, hanem a gondolat is befolyásolja a légzést. Miért szeretnénk összhangba hozni a légzést a két orrnyílásban? Bár a két agyféltekét a megfelelő időben kell aktiválni, a meditáció és más spirituális tevékenységek közben össze kell hangolni a kettőt a központi energiacsatorna aktiválása által.

A szusumná ugyanakkor egyensúlyt teremt az idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus ágai között. A szimpatikus idegrendszer irányítja a fight-or-flight reflexet. Ezt a stressz váltja ki és az adrenalin kiválasztása által mozgósítja az energiatartalékainkat. A jobb oldali, szoláris, férfi orrnyílás működteti. Amikor a jobb orrnyíláson keresztül lélegzünk, képesek vagyunk megerőltető fizikai és mentális feladatok végrehajtására, mint például a tudományos témák vagy akár a jóga-irodalom tanulmányozása.

Másfelől, a paraszimpatikus idegrendszer lehetőséget ad a feltöltődésre, pihenésre és alvásra, valamint az élvezetek átélésére. Ezt az aspektust a bal orrnyíláson keresztül történő légzés aktiválja. A meditáció az idegrendszer két ága közötti egyensúlyt igényli. Az aktív szimpatikus idegrendszer túl izgatottá tenne bennünket, míg a domináns paraszimpatikus idegrendszer túlzottan ellazulttá és álmossá tenne, így nem lennénk eléggé figyelmesek."

Nincsenek megjegyzések: