2017. február 16., csütörtök

A szusumná vizualizációja

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A bölcs jógi mindig kombinálja a szusumná-meditációt a váltott orrlyukas légzéssel, mivel mennyiségileg beszélve így tudjuk növelni a siker esélyét. Amikor a nádí suddhit gyakoroljuk, a légzésen (pránán) keresztül érjük el a gondolatainkat. Amikor a szusumnára koncentrálunk, akkor a gondolaton (vrittin) keresztül érjük el a pránát. Ha csak vizualizáljuk a szusumnát és rákoncentrálunk, a prána kifejleszti a tendenciát, hogy behatoljon a szusumnába.

A szusumná elhelyezkedése és színe

Miután elmagyaráztam a szusumná jelentőségét, most áttérünk a vizualizációjára. A szusumná a farokcsont végétől nem messze kezdődik, a gát közepén. Ez az a terület, amit megfeszítünk, amikor a múla bandhát (gátzárat) gyakoroljuk, melyet már részletesen leírtam előző könyveimben. Innen a szusumná hátrafelé kanyarodik a keresztcsont felé, onnan pedig megközelítőleg a gerincoszlopot követi. Azt a tényt, hogy a szusumná hátrafelé kanyarodik és a test hátsó oldala közelében fut végig, a másik neve, pascsima márga („hátulsó út”) is tükrözi. Végighalad a törzsön, majd a koponya közepén és a harmadik agylebenyen. Egyes iskolák azt tanítják, hogy a szusumná innen még tovább nyúlik a fejtetőig és még azon is túl, de ezzel itt most nem kell foglalkoznunk, mert a légzéssel nem tudunk túljutni a harmadik agylebenyen. Azt a területet csak kumbhakában (légzésvisszatartás közben) tudjuk átszelni. A gyakorlat céljából a szusumnának arra a területére fogunk koncentrálni, amin végig tudunk lélegezni, az a rész pedig a koponya közepén végződik.

A meditáció első pár évében tűzpirosként vizualizáljuk a szusumnát. A szusumnát agni nádínak, a tűz csatornájának is nevezik. Azért nevezik így, mert ha a pitta (az emésztés tüze) átalakult tiszta, elemi tűzzé (agni), a tűz aktiválja a szusumnát és felhajtóerőként használja. Ekkor az étel iránti éhség átalakul a magasabb, lényegi tudás iránti szomjjá alakul, melyet az upanisadok vigjánának, Patandzsalí pedig ritának (szent rend) nevez (Jóga-szútra 1.48). Az agni megtisztítása és felemelése egy nagyon erőteljes jógafolyamat. Ahogy a könyv első részében elmagyaráztuk, ha szeretnénk komolyan foglalkozni a belső tűz megtisztításával és felemelésével, akkor pusztán a meditáció nem lesz elegendő a legtöbb ember esetében. A legtöbb gyakorlónak ászanával, étrendbeli változásokkal, naulíval, kapálabhátíval, bhásztrikával, pránájámával, szankalpával és Isten iránti odaadással kell kombinálnia a meditációt, hogy felébressze az agnit."

Nincsenek megjegyzések: