2017. február 28., kedd

A Szóham-meditáció

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Belégzés közben koncentráljunk a gáttól a koponya tetejéig emelkedő áramlatra. Kilégzéskor fókuszáljunk a fejtetőtől a gátig lefelé ereszkedő pránikus áramlatra. Vegyünk néhány levegőt, hogy megtapasztaljuk a tűzvörös színű áramlat felemelkedését a központi energiacsatornán keresztül belégzéskor és leereszkedését kilégzéskor. Érezzük, ahogy a kilégzés visszapattan a gátról, mint egy trambulinról. Töltsünk el annyi időt, amennyire szükségünk van, hogy megismerjük a csatorna útját és legyünk benne biztosak, hogy világosan látjuk a tűzvörös színt. Csak akkor folytassuk és tegyük hozzá a következő elemet, ha ezt a szintet elértük.

Ha nehezen megy a vizualizáció, az azt jelenti, hogy nem tudjuk megfelelően átalakítani a pittát (az emésztési tüzet) agnivá (tiszta, elemi tűzzé), amire szükség van a vizualizációhoz. Ebben az esetben folytassuk a vizualizáció gyakorlását, de tegyük hozzá vagy fokozzuk az ászana-gyakorlást, és ami még fontosabb, a naulít, a kapálabhátít és a bhásztrikát. Ezeket a technikákat ismertettem a Pránájáma: a jóga légzése című könyvemben. Ha még újak számunkra ezek a technikák, akkor olvassuk el az egész könyvet, mivel meg kell értenünk e módszerek kontextusát, előfeltételeit és ellenjavallatait. Például az egy elengedhetetlen feltétel, hogy meg legyünk szilárdulva a rendszeres ászana-gyakorlásban, mielőtt ezen erőteljes módszerek bármelyikét gyakorolnánk.

Ha már képesek vagyunk vizualizálni a központi energiacsatornát, ami a meditáció első rétegének vizuális dimenzióját alkotja, hozzá fogunk tenni egy hang-komponenst is, a mantrát. Ebben az esetben a Hamsa mantrát fogjuk használni, a hehezett ham-ot a felemelkedő belégzés közben, a sziszegő szah-ot pedig a leereszkedő kilégzés közben. A Hamsa azt jelenti szanszkrit nyelven, hogy hattyú. A hattyú a lélek, a halhatatlan önvaló metaforája. Fordítsunk most némi időt arra, hogy megtapasztaljuk e meditáció vizuális- és hangelemeit együtt. Sok jóga-iskola a szah szótagot kapcsolja a felemelkedő belégzéshez, a ham szótagot pedig a leereszkedő kilégzéshez. Ha ebben a sorrendben ejtjük ki a mantrát, akkor Szóham lesz belőle, („Én Az vagyok”), ami egy védántikus mantra, és az egyéni és kozmikus Én egységére utal. Szóham ugyancsak a prakriti nagy mantrája, mellyel belénk lélegzi az életerőt és fenntart bennünket, ameddig a légzés létezik."

Nincsenek megjegyzések: